Zwarte stippen tegen huiselijk geweld

De maatschappij door Anniek
Misschien heb je ze wel voorbij zien komen op Instagram: foto's van handen waarop een zwart stipje is getekend. Meestal wordt de foto vergezeld door de hashtag 'black dot campaign'. Hier lees je wat het betekent en kan doen! 
 
The Black Dot Campaign is een campagne gestart voor mannen en vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Het idee achter de campagne is dat deze mensen door middel van een zwarte stip op hun hand hulp kunnen vragen zonder dat hun misbruiker hier weet van heeft. Het zou een veilige manier zijn om hulp te vragen van anderen. 
 
Bron
 
De campagne werd begin september gestart en kreeg meteen een enorme hoeveelheid aandacht. De Facebook-pagina van The Black Dot Campaign had binnen een paar dagen duizenden likes en volgens een bericht van de oprichters zijn er inmiddels ruim 4 miljoen mensen bereikt.
 
Kritiek
Toch is niet iedereen onder de indruk van de campagne. Veel mensen bestempelen het als 'gevaarlijk' om een zwart stipje op je hand te zetten, juist omdat de campagne nu zoveel aandacht heeft getrokken. "Hoe ga je dat doen als je misbruiker lucht krijgt van de campagne?" vroeg één Facebookgebruiker zich af. "Te gevaarlijk", concludeerde een ander. 
 
Bron
 
Ook officiële hulpdiensten voor huiselijk geweld zijn twijfelachtig over deze nieuwe manier van hulp vragen. Project Sanctuary, een organisatie die samenwerkt met slachtoffers van huiselijk geweld, steunt de campagne niet. "Behalve dat de misbruiker kan weten dat je hulp probeert te zoeken, kunnen andere mensen zich gedwongen voelen om op een onveilige manier in te grijpen", aldus een medewerker van de organisatie.
 
Wat vind jij van The Black Dot Campaign?