Sportoefeningen die je gewoon in je woonkamer kunt doen

Sport & gezondheid door Sabine

Sporten is hartstikke gezond en dat weten we allemaal. Toch is het soms een hele opgave om aan onze conditie te werken. Gelukkig zijn er ook een heleboel oefeningen die je gewoon thuis in je woonkamer kunt doen!

Nu het seizoen van regen en wind weer is aangebroken, ga je niet zo snel meer naar buiten om een rondje in het park te rennen (niet dat je dat daarvoor wel frequent deed). Maar het zou leuk zijn om je lichaam enigszins fit te houden en naar de sportschool gaan is soms ook zo vermoeiend. Gelukkig is dat euvel vanaf nu ook verholpen, want wij hebben een aantal oefeningen voor je op een rijtje gezet die je gewoon in de woonkamer kunt doen.

Wall sit

Je gaat tegen de muur staan met je benen iets uit elkaar en je voeten naar voren. Vervolgens zak je door je knieën tot je je bovenbenen een hoek van 90 graden hebben bereikt ten opzichte van je onderbenen. En vanaf dat moment is het een kwestie van volhouden. Het klinkt makkelijk, maar wanneer je de dertig seconden hebt bereikt, voel je je benen branden!Jump squat

Laten we beginnen me de uitleg van een squat, dan gaan we zo over op het powergedeelte. Voor een squat ga je rechtop staan, met je voeten op schouderbreedte waarbij ze een klein beetje naar buiten toe wijzen. Je sterkt je armen recht voor je uit en vervolgens hurk je zo diep mogelijk. Bij de uitvoering van een gewone squat ga je hierna weer rechtop staan en voer je de oefening nog een keer uit. Bij de power squat ga je echter niet rechtop staan, maar spring je omhoog. Op deze manier train je niet alleen je spieren, maar maak je er ook een cardio-oefening van!
 
Touwtje springen
Deze oefening is heel simpel: touwtje springen zoals je dat vroeger ook deed met je besties op het schoolplein. Bovendien verbrand je er ook nog eens heel wat calorieën mee!Planken

Steun met je voorarmen en je tenen op de grond. Hou je rug en je knieën zo recht mogelijk zodat je in een rechte lijn boven de grond ‘zweeft’.  Span ondertussen je buikspieren aan. Voor beginners is het al een hele prestatie als je 30 seconden volhoudt. We degenen die twijfelen of ze wel echt buikspieren hebt, na deze oefening weet je het zeker!

Chair dips

Voor deze oefening heb je een stevige rechte stoel nodig. Ga op de stoel zitten met je handen naast je heupen op de stoel. Zak hierna van de stoel af, maar houd je handen wel op de stoel. Buig je ellenbogen tot ze een hoek van 90 graden hebben bereikt. Zorg er wel voor dat je je rug zo dicht mogelijk bij de stoel houdt. Hierna kun je jezelf weer omhoog duwen.Burpees

Om de burpee uit te voeren, spring je met gestrekte armen de lucht in. Hierna zak je in een squat en zet je je handen op de vloer. Spring vervolgens met twee voeten tegelijk naar achter. Spring daarna met weer terug zodat je voeten weer bij je handen staan. Hierna spring je weer met gestrekte armen de lucht in en kun je de oefening herhalen.

Welke oefening ga jij zeker eens proberen in je woonkamer?