Lifestyle / Psyche & spiritualiteit
Psyche & spiritualiteit

Hoe kom je los uit een narcistische relatie?

Reageer2 0

Iedereen die in een relatie met narcistisch misbruik zit, voelt zich op bepaalde momenten dusdanig gemanipuleerd, gecontroleerd en vernederd. Je hebt het gevoel dat er niets anders op zit dan de relatie te verbreken. Maar vaak zie je dat je binnen no time weer terug bent bij deze persoon.
 
Waar ligt dit aan?
Narcistische persoonlijkheden voelen feilloos aan wanneer ze bij jou de grens hebben overschreden en de reden dat ze je bij zich willen houden, is omdat dat in hun aard ligt. Alleen zijn ze bang en raken ze in paniek en zolang jij hem of haar nog iets oplevert, doen ze er alles aan om je terug te winnen. Jij bent inmiddels vaak dusdanig verzwakt. Als deze persoon alles uit de kast haalt met zogenaamde liefde (wat geen liefde is) of manipulaties of bedreigingen, ga jij weer wankelen en ga je terug. Lees hieronder hoe je jezelf erop kunt voorbereiden om los te komen van de narcist. 
 
1) Maak een lijst/hou een dagboek bij van alle voorbeelden 
Noteer alle voorbeelden en situaties die zich hebben voorgedaan waarom je deze persoon wilt verlaten. Dit heb je nodig wanneer je de narcist in kwestie weer mist, jezelf te helpen herinneren wat er misging en hoe misbruikt je bent. Vaak gaan we namelijk na verloop van tijd de relatie weer idealiseren en denken we aan de mooie momenten, omdat stilstaan bij de enorme leegte die je van binnen voelt, te veel pijn doet. Zeker als je een positieve ziel hebt, heb je de neiging om de dingen te idealiseren in plaats van negatief te benaderen. Let wel, het gaat er niet om dat je een zwaar gefrustreerd persoon wordt; het gaat erom dat je de situaties die zijn voorgevallen niet vergeet en alles in het juiste perspectief blijft zien.

 
Denk aan de tijd voordat je in deze relatie belandde. Wat voor persoon was je? En bedenk vervolgens hoe vaak de narcist je heeft gekwetst, hoeveel tranen je hebt gelaten en waarom. Denk aan de tijden waarop je je niet geliefd, speciaal en blij voelde. Waar lag dit aan? Denk aan de tijd dat je bang was dat je partner boos zou worden om de keuzes die je maakte. Of denk aan de dingen die jij voor jezelf wilde doen, maar die hij tegen je gebruikte.
 
Realiseer je dat het belangrijk is dat je echt inziet dat dit niet oké is/was en realiseer je dat op het moment dat je het goedpraat voor jezelf, je jezelf nog meer moet motiveren om los te komen van en uit deze relatie.
 
2) Zorg dat je een plan hebt om te zeggen wat je wilt zeggen
Zorg dat je weet wat je wilt zeggen, wanneer je het wilt zeggen en hoe je het wilt zeggen. En zorg daarnaast altijd voor een back-upplan. Dit is uitermate belangrijk. Als dit niet goed gepland is, kan het zelfs bedreigend voor je eigen welzijn zijn. Beëindig je de relatie als er iemand aan je zijde is of schrijf je een brief? Wat wil je zeggen en hoe?Hoe reageert je (ex)-partner meestal als je er mee wilde stoppen?
 
Zorg dat je strategisch en goed voorbereid te werk gaat. Denk ook aan voorbereidingen voor een andere woning, informeer bij een jurist wat je rechten zijn en wat je te winnen en wat je te verliezen kunt hebben. Hoe meer jijzelf bekend bent met de ins en outs en wat de consequenties zijn, hoe steviger jij in je schoenen staat. Het onbekende geeft veel onzekerheid en juist dat heb je al voldoende en dien je te reduceren.

 
3) Blijf in je eigen kracht geloven, sta sterk, ongeacht wat de narcist uit de kast haalt
Het is erg aannemelijk dat de narcist je gaat manipuleren, intimideren, chanteren, kortom; alles uit de kast gaat halen om datgene wat nodig is te bereiken, namelijk jou terug te krijgen en daar is in de ogen van de narcist alles voor geoorloofd. Probeer alle negatieve overtuigingen die je worden ingeprent niet toe te laten en verzamel mensen om je heen die wel het beste met je voorhebben en zien wie je werkelijk bent. En probeer de narcist waar mogelijk op afstand te houden. Treed niet meer met hem/haar in contact, want zolang jij nog kwetsbaar en dus beïnvloedbaar bent voor de narcist, zal deze er alles aan doen om je terug te winnen. 
Uiteraard is er nog veel meer over te zeggen en valt er nog te doen, zeker ook als er kinderen in het spel zijn. 
 

 
Dit artikel is geschreven door Charlotte van der Hoeven, Coaching & Training. Iedere derde zondag van de maand verschijnt zij hier met een artikel op Ze.nl.
Charlotte van der Hoeven is professioneel coach en therapeut en heeft zich gespecialiseerd in narcistisch misbruik. Meer informatie hierover kun je vinden op haar website www.narcismevrij.nl of op de Facebook-pagina van Narcismevrij.nl.
 
Reageer2 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Er zijn 2 reacties

Om te kunnen reageren moet je eerst

  • Tity Huisman

    Hoover to create havoc verwoesting. Iemand terugzuigen in de relatie met hoovering. Het pleasen wordt een bad habit omdat het niet van twee kanten komt maar van een kant. Onesided. Het is meer onbewust op de automatische piloot en hier bewustwording in creeren als het niet alleen mogelijk is dan met mensen die er mee bekend gaan om te zoeken naar een oplossing in deze. Het lijkt wel alsof hobbies en liefhebberijen zijn verdwenen en dit is een negatieve afleiding die geen voldoening zorgt maar je verstand weet dit maar het gevoel wil niet mee,. Ik merkte ook dat toen ik alleen was de verleiding erg groot was om te bellen om weer een afspraak te maken om langs te komen. Nu denk ik wat zou ik toen hebben kunnen doen. Je zag iedereen bezoek hebben want woonde op kamers en anderen zaten met hun bezoek in de gezamenlijke woonkamer van dat huis. Het was een twee onder een kap huis en de huisbaas woonde er naast en er waren nog een paar kamerbewoners.. De een studeerde en de ander had werk daar in die naaste omgeving en kreeg wel bezoek nou ja dan kun je denken ik bel weer maar ja het is weer verleidelijk. Iets achter de hand hebben wat je dan gaat doen als zo"n gevoel boven komt en daarna heb je er een goed gevoel over dat je het overwonnen hebt en het hebt weten te doorstaan. Ik heb makkelijk praten want ik ben ook gezwicht maar wat is er voor nodig om het niet te doen. Nicotine is ook verslavend en geestelijk en traumabonding cognitieve dissonance. De jellinek heeft ook praatgroepen die mensen hier van afhelpt. Zelfs op het werk denk je een gelijkgestemde te ontmoeten maar dat kan ook anders uitpakken dan je had gedacht of aanvankelijk zo leek. Geen emotionele respons geven en geen menutie en onverschillig blijven maar dat zeg ik nu wel zo maar je bent ook niet van beton. . .

  • Wwemama Cis Jansen

    Goedemiddag allen.

    Sinds een week heeft mn vriend me verlaten. Ik heb echt heel veel verhalen gelezen. En toch mis ik hem niet zo zeer want als er wat was zweeg hij me dood negeerde alles wat ik zei. Maar ben door u berichten te lezen dat ik het verzorgen mis van hem en zn kinderen. Hij zat altijd op zn xbox of telefoon te gamen of hij wat met jam en alle man aan het chatten appen dat mis ik ook niet maar wel dat ik hem koffie gaf.
    Hebben er hier meer personen last van?

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen