Mensen met een depressie willen dat je dit erover weet

Psyche & spiritualiteit door Sabine

Tegenwoordig lijk het alsof steeds vaker iemand uit je directe omgeving kampt met een depressie. Je wilt wel helpen, maar je weet niet hoe. Je hebt geen idee hoe iemand met een depressie zich voelt. Een depressief persoon zou graag willen dat je dit over een depressie weet.  
 
Je wilt ook niets zeggen wat ervoor zorgt dat diegene zich nog rotter voelt. Toch kan het al snel onbedoeld gebeuren dat je iets zegt waardoor iemand met een depressie zich onbegrepen voelt. Wil je iets doen? Dan is het goed om eerst deze dingen over een depressie te weten. 
 
Een depressie is wat anders dan verdrietig zijn 
Hoewel verdrietig zijn zeker niet onderschat moet worden, is een depressie totaal iets anders. Verdrietig zijn is een normale emotie en in een wat heftiger geval ben je het een paar dagen, maar daarna is het over. De gemiddelde duur van een depressie is 6 tot 8 maanden, maar het kan ook meerdere jaren duren. 

 
Opbeurende woorden worden echt gewaardeerd  
Wanneer je iemand met een depressie probeert op te fleuren, lijkt dat vaak niet aan te komen of krijg je te horen dat iemand daar geen zin in heeft. Dat iemand met een depressie je voorstellen afwijst, betekent niet dat ze niet worden gewaardeerd. Sterker nog, iemand met een depressie stelt het heel erg op prijs dat je het probeert. Maar het enige wat jij op zo´n moment kunt doen is iemand laten zien dat je er onvoorwaardelijk voor diegene bent. Dat is het beste dat je kunt doen. 
 
Er kunnen ook goede dagen zijn
Niet alle dagen zijn sombere dagen. Hoewel er te veel dagen tussen zitten waarop iemand met een depressie verdrietig is, zijn er ook dagen waarop een depressief persoon zich oké voelt en zelfs dingen kan doen. 
 
Kleine obstakels zijn ongelooflijk groot 
Bepaalde dingen vinden we allemaal wel spannend, zoals de tandarts bellen voor een afspraak, maar voor iemand met een depressie kan zo´n kleine obstakel al aanvoelen als het tillen van de wereld. Bepaalde emoties worden tijdens een depressie uitgezet maar andere emoties worden versterkt. Zo kan iemand met een depressie bepaalde dingen niet aan die voor de buitenwereld maar zo klein lijken. 
 
Iemand met een depressie doet zijn best om eruit te komen
Een depressie is helaas niet zoals een verkoudheidje zomaar over. Het vergt veel tijd om eruit te komen. Iemand met een depressie wil zelf natuurlijk het allerliefst weer vrolijk zijn en de dingen kunnen doen waar hij of zij ooit zo van genoot. Voor de buitenwereld kan het lijken dat iemand met een depressie zo neerslachtig is dat hij of zij er niets aan doet om beter te worden, maar niets is minder waar. Het gebeurt met hele kleine stappen waardoor voor de omgeving verbetering soms bijna niet merkbaar is, maar echt: iemand met een depressie wil niets liever dan eruit komen en doet er alles aan wat voor hem of haar mogelijk is. 

 
Iemand kan zich tot grote last voelen
Een depressief persoon beseft zelf erg goed dat zijn of haar gedrag niet gezellig is. Iemand kan zich daarom tot een enorme last voelen wanneer hij of zij het niet kan opbrengen om iets te doen wat iemand voorstelt. Hierdoor kan iemand het gevoel hebben dat hij of zij te veel wordt. Probeer iemand daarom niet over te halen om iets te doen, wanneer iemand de eerste keer nee zegt, blijft het antwoord de tweede keer ook nog steeds nee. Alleen zal iemand met een depressie zich na een tweede keer vragen tot een grotere ‘last’ kunnen voelen.  
 
Sombere buien kunnen niet zomaar omslaan
Als iemand een beetje chagrijnig is, kun je veel doen met een leuk grapje en een goed idee, maar iemand met een depressie is niet zomaar op te vrolijken. Iemands humeur kan helaas niet zomaar vrolijk worden. Depressie is een zwaar gevecht dat continu gaande is en dat is vermoeiend. 
 
Depressie is geen schreeuw om aandacht 
Wanneer iemand kampt met een depressie is er veel aan vooraf gegaan voordat een persoon zich voelt zoals hij of zij zich voelt. Het betekent niet dat iemand aandacht wil, maar dat iemand zo diep in de put zit dat hij of zij het niet kan opbrengen om te functioneren zoals anderen dat wensen. 

Ken jij iemand die depressief is? Hoe probeer jij diegene te helpen?