Ze's sekswoordenboek: Ayahuasca seks

De maatschappij door Anjali

In ons dagelijks leven wordt er steeds meer gesproken over drugs en de werking hiervan. Maar welk effect heeft het op seks? Dit artikel begint bij de A van ayahuasca, wat het is en wat het met je doet. En belangrijker nog: hoe het je seksleven beïnvloedt.

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca komt oorspronkelijk uit de Amazone en is een bruinrood hallucinogeen drankje mer een bittere smaak. Het wordt gemaakt van de ayahuasca liaan en andere planten. Sommigen noemen het ook wel 'la purga', omdat je er vaak diarree van krijgt of moet overgeven. Dit zien sommigen ook wel als geestelijke en lichamelijke reiniging. De psychoactieve drank wordt veel gebruikt door inheemse bevolkingsgroepen in het Amazonegebied voor medicinale en spirituele doeleinden. De ceremonies worden steeds populairder onder mensen die op zoek zijn naar persoonlijke groei, genezing of spirituele ervaringen, maar het gebruik kan risico's met zich meebrengen en moet daarom altijd onder toezicht van een ervaren begeleider plaatsvinden.

Werking

De werkende stof in ayahuasca is DMT. Normaal wordt dit afgebroken door zogenaamde MAO-enzymen. Door het toevoegen van een plant die MAO-remmers bevat wordt de afbraak van DMT door MAO tegengegaan. Hierdoor lan DMT je brein bereiken, waardoor je psychedelische effecten kunt voelen. Aangeraden wordt niet minder dan een half kopje en niet meer dan een heel kppje te drinken. Afhankelijk van de dosering duurt een trip vier tot zes uur. Je ziet in deze trip mooie kleuren en vormen, en ruikt sterke geuren. Wel is de kans groot dat je misselijk wordt en moet overgeven of diarree krijgt. Het effect is onberekenbaar, en kan psychische problemen die er al waren verergeren. Bij psychische problemen of wanneer je familie hebt met een psychiatrische stoornis wordt ayahuasca afgeraden. Het drankje kan namelijk zorgen een beangstigend gevoel, controleverlies en verwarring.

Waarom geen seks voor ayahuasca?

Door de spirituele doeleinden van ayahuasca, wordt seks ten zeerste afgeraden. Sterker nog, vaak wordt het zelfs verboden. Een paar dagen of weken voor de ceremonie mag je geen intieme momenten meer met iemand anders hebben, omdat je in deze momenten energie uitwisselt met een ander. Seks draait niet alleen om de gemeenschap, maar ook om de energieën die je hebt met elkaar. Deze wissel je uit tijdens de seks. Maar ook na de seks blijft deze energie nog een tijdje bij je hangen. Vrouwen hebben dit meer dan mannen. Deze energie heeft gevolgen op de spirituele reis die je maakt. Voor én tijdens de ceremonie draait het allemaal om jezelf. De focus ligt op jezelf, je eigen reis  en het is dus ook belangrijk dat alleen jouw energie aanwezig is. Dat gaat niet wanneer je nog energie van anderen met je meedraagt.

Lees ook: Ze's sekswoordenboek: Burlesque