Van beste vriendin naar huisgenoot-drama: ‘Een huisgenoot uit mijn ergste nachtmerrie'

Vrije tijd door Maj

Op Reddit deelt een vrouw haar frustrerende ervaring met haar beste vriendin die bij haar introk, maar zich inmiddels gedraagt als de perfecte huisgenoot uit de hel. Wat begon als een gezellige samenwoonervaring, liep volledig uit de hand…

Eerst een perfecte huisgenoot, nu een nachtmerrie

Aanvankelijk leek het plaatje ideaal: haar vriendin betaalde netjes haar deel van de huur en de rekeningen en hielp ook mee met het huishouden. Maar al snel sloeg het om. Tegenwoordig moet ze bijna met moeite haar vriendin overhalen om de vaste lasten te betalen, en aan schoonmaken doet ze nog nauwelijks.

Shoppen en uitgaan belangrijker dan betalen

De vriendin spendeert haar geld liever aan kleding en leuke uitjes dan aan gezamenlijke kosten. Dit zorgt ervoor dat onze Reddit-gebruiker vaak met lege portemonnee blijft zitten terwijl zij alle rekeningen betaalt. En als ze haar vriendin daarop aanspreekt, krijgt ze te horen dat ze 'eigenlijk niks meer over heeft' om bij te dragen.

Ongevraagd bezoek en het gevoel van een logé

Naast het financiële probleem neemt haar vriendin regelmatig vrienden mee naar huis zonder dit van tevoren te bespreken. Dit maakt dat de vrouw zich steeds minder thuis voelt in haar eigen huis en steeds meer het idee krijgt een logé te zijn. De twee vriendinnen kennen elkaar al sinds de universiteit en dit is de eerste keer dat ze samenwonen. Toch heeft deze nieuwe situatie hun relatie flink op de proef gesteld. De oorspronkelijke bewoner is geschokt door het gedrag van haar vriendin en voelt zich er helemaal niet meer prettig bij.

Waarom zij moet verhuizen?

De vrouw die haar verhaal deed, had de flat al toen haar vriendin erbij kwam, nadat haar vorige huisgenoot vertrok. Toch voelt zij zich nu gevangen in de situatie, omdat ze niet zomaar met een onbekende wil gaan samenwonen en verhuizen financieel geen optie is.

Dit adviseert de Reddit-community

De reacties zijn duidelijk: het is tijd voor een open en eerlijk gesprek. Je moet aangeven dat het zo niet langer kan en dat iedereen gelijk mee moet betalen en zijn steentje moet bijdragen in het huishouden. Ook wordt geadviseerd om jezelf op de eerste plaats te zetten en grenzen te stellen. Het is belangrijk dat je niet in de schulden raakt of jezelf wegcijfert voor iemand die niet hetzelfde doet. Als het gesprek niets oplevert, kan het inschakelen van de verhuurder als bemiddelaar een volgende stap zijn. Zo’n neutrale derde partij kan soms helpen de situatie weer in balans te brengen.

Lees ook: De kunst van het ‘niksen’: zo pas je het toe in je eigen leven