Wat als je beste vriendin je in de steek laat

Psyche & spiritualiteit door Marleen_S
Jullie waren twee handen op één buik, waren vriendinnen door dik en dun en? ineens laat ze niets meer van zich horen. Ze belt niet meer terug en je voelt de bui al hangen: de vriendschap is over. Wat nu?

 
"Vriendjes zijn voor even, vrienden voor het leven", zei je moeder altijd. Nou, daar komt niets meer van terecht als je beste vriendin je ineens in de steek laat. Je hebt de halte waar het misging tussen jullie even gemist, maar van haar kant is het meer dan duidelijk. Wat haar betreft zijn jullie niet langer meer dan vage kennissen.
 
Met dit stappenplan weet je of de vriendschap nog de moeite waard is of dat de hoop is vervlogen.
 
Stap 1: Vraag wat jij kunt doen om de vriendschap beter te maken
Wellicht is er iets gebeurd in jullie vriendschap waar jij een groot aandeel in hebt. Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe vriend waar je - iets te - veel aandacht aan besteedt of je bent zo druk dat je eigenlijk nooit meer kunt afspreken. Voordat je de schuld bij je vriendin legt, is het slim om eerst even naar jezelf te kijken en er gelijk wat mee te doen.
 


Als je nachtenlang wakker ligt over wat je toch fout hebt gedaan en het echt niet weet, kan je vragen of jullie een keer kunnen praten. Vraag haar wat jij kunt doen om de vriendschap weer beter te maken. Misschien is het iets heel kleins wat je over het hoofd hebt gezien. Leg de focus tijdens dit gesprek vooral op jou en ga niet praten in termen als ?jij doet dit? en ?jij laat nooit wat van je horen?. Hoe meer je bij jezelf blijft (ik vind het vervelend dat, ik maak me zorgen om etc.) hoe beter.
 
Stap 2: Je oprechte excuses aanbieden
Sorry zeggen we allemaal te pas en te onpas, maar echte excuses maken is moeilijk. Helemaal als je je dondersgoed beseft dat de schuld bij jou ligt. Ook als je er niet uitkomt waar het aan ligt dat de vriendschap niet meer goed loopt, kun je excuses maken. Zeg bijvoorbeeld dat je het jammer vindt dat je vriendin zich zo voelt en dat het je spijt dat het jou niet eerder is opgevallen.
 
Probeer in je excuses wel altijd oprecht te blijven. Dat wil zeggen: zeg geen sorry voor iets wat je niet hebt gedaan of waar je geen spijt van hebt. Leg je vriendin dan ook uit waarom je geen excuses kunt en wil maken. De valkuil is wel dat hier makkelijk ruzie van komt, dus probeer vriendelijk te blijven.
 


Stap 3: Geef je vriendin de ruimte

Een goede ruzie kan heerlijk opluchten, maar we zeggen dan altijd dingen die we niet menen. Daarom is het verstandig als jullie beiden even elkaar de ruimte geven. Denk na over wat er is gebeurd, maar laat het ook los. Probeer je focus op andere dingen te leggen zoals je hobby?s, familie of andere dingen waardoor je afgeleid raakt.
 
Spreek wel van tevoren af dat je elkaar nog een keer gaat zien. Anders is de kans groot dat het contact verwatert en je elkaar nooit meer spreekt. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Ga voor jezelf na of je je vriendin hebt gemist en of je nog de moeite wilt doen om er energie in te steken. Schrik niet als dit niet het geval is. Soms groeien mensen nu eenmaal uit elkaar. Dat klinkt cliché, maar je bent niet altijd beter af in een vriendschap waar je je doodergert aan elkaar.
 
Stap 4: Accepteer het einde
Je wilt er misschien niet aan geloven, maar als voor haar de koek op is, kun je jezelf er maar beter bij neerleggen. Hoe moeilijk en verdrietig het ook is. Huil, schreeuw en laat al je emoties de vrije loop, maar maak geen verwijten naar elkaar. Jullie hebben namelijk tal van mooie herinneringen samen.
 


Als jullie goed uit elkaar gaan zonder ruzie is de kans op wrok minder groot. Ook wordt het veel minder ongemakkelijk als jullie elkaar een keer tegenkomen op straat of op een feestje. Beste vrienden zijn jullie misschien niet meer, maar een praatje moet wellicht nog wel kunnen. Of een like op Facebook zodat ze weet dat je nog aan haar denkt. Maar pas op met dat laatste, je wilt geen stalker worden.
 
Stap 5: Ontmoet andere mensen
Ga op pad en leer nieuwe mensen kennen. Of leer je huidige vrienden beter kennen. Misschien is die collega waar je zo goed mee kunt opschieten wel net zo gezellig buiten werktijd. Ga eens een drankje drinken en ontmoet elkaars vrienden. Zo kom je op een ongedwongen manier veel nieuwe mensen tegen. Wie weet ligt daar ergens een nieuwe, leukere vriendschap in het verschiet.
 
Ben jij weleens een (beste) vriendin verloren? Hoe ging jij hiermee om?