Kun je beter sporten voor of na je werk?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Sporten is goed voor je. Maar als je een drukke baan hebt kan het moeilijk zijn om er tijd voor te vinden. Je zou voor je werk kunnen gaan, of juist erna. Maar wat is nou beter? Wij zoeken het uit.

Lees ook: Fit girl summer? Deze fitnessoefeningen geven het snelste resultaat

De voordelen van sporten voor je werk

Stel, je moet om negen uur 's ochtends op kantoor zijn. Dan zou je als vroege vogel best nog voor die tijd naar de sportschool kunnen gaan. Het voordeel hiervan is dat het waarschijnlijk erg rustig is in de sportschool rond deze tijd van de dag. De meeste mensen liggen natuurlijk nog in bed. Hierdoor kun jij gemakkelijk en snel al je oefeningen doen. Daarnaast kan aan lichaamsbeweging doen een hele fijne manier zijn om je dag mee te beginnen. Je pompt gelijk wat energie in je lichaam. Je springt na je work-out onder de douche om met een fris gevoel naar je werk te gaan. Je bent nu helemaal klaar voor je dag. En het fijnste is: als je klaar bent met werken kun je thuis lekker op de bank ploffen, wetende dat je niks meer hoeft.

De nadelen van sporten voor je werk

Dit klinkt natuurlijk allemaal prachtig. Maar je moet wel een ochtendpersoon zijn om hier een routine van te kunnen maken. Daarnaast moet je niet te maken hebben met erg lange reistijd naar je werk. Anders sta je midden in de nacht in de sportschool in plaats van in de ochtend. Daarnaast kunnen sommige work-outs ook meer vermoeiend zijn dan dat ze je energie geven. Dan zit je juist compleet uitgeput op je werk. Dat is ook niet ideaal. Deze methode is dus top, maar alleen voor mensen die het aandurven om zo vroeg op te staan.

De voordelen van sporten na je werk

Stel, je hebt de hele dag op kantoor gezeten, dan heb je na die dag waarschijnlijk wel wat stoom om af te blazen. Dan is sporten na je werk echt ideaal. Je kan even alle energie kwijt die je hebt opgebouwd gedurende de dag. Je bent aan het einde van de dag ook wakkerder en je lichaam is daardoor beter voorbereid op je work-out. Je hebt daarnaast ook minder tijdsdruk omdat je geen rekening hoeft te houden met het feit dat je wel op tijd op je werk moet zijn. Als je graag je tijd neemt voor je work-outs is dit dus de beste optie.

De nadelen van sporten na je werk

Sporten na je werk klinkt leuk, maar de kans is groot dat jij niet de enige bent die dit denkt. Je zal waarschijnlijk te maken krijgen met drukte in de sportschool en dat kan vervelend zijn. Daarnaast kan sporten in de avond je slaapritme verstoren. Na het sporten zal je lichaam waarschijnlijk volzitten met adrenaline en dus kun je moeite hebben met moe worden en in slaap komen.