Zo kom je af van donkere vlekken op je gezicht

Gezicht door Claire

Donkere vlekken op je huid en gezicht, ook wel bekend als hyperpigmentatie, is onder andere een gevolg van onze geliefde maar af en toe gevaarlijke zonnetje. Hier lees je hoe de vlekken ontstaan en hoe je ze verwijdert.

Lees ook: Dit moet je weten over je huid voordat je begint met skincare

Dit doe je tegen donkere vlekken op je gezicht

Ontstaan

Wanneer je donkere vlekken op je huid hebt, betekent dit dat je huid teveel melanine (pigment in je huid die je huid beschermt tegen UV straling) produceert. Dit heeft verschillende redenen: een ontsteking, een verandering in hormoonspiegels (bijv. anticonceptiepil, zwangerschap, menopauze) of huidletsel. De meeste vlekken zijn het gevolg van blootstelling aan de zon. Terwijl jij lekker ligt te bakken om eindelijk weer dat bruine kleurtje te krijgen, produceert je lichaam melanine wat helpt om UV-straling te blokkeren die schade aan ons DNA en onze huid toebrengt. Soms schiet deze productie op hol, waarna de overtollige melanine samen klontert en tussen de huidcellen stroomt. Met als gevolg: bruine vlekken op je huid.

 

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze altijd. Vooral bij aandoeningen als gevolg van de zon. Met je grote vriend, zonnebrand, komt dat helemaal goed. Kies voor een hoge SPF (minimaal 30) en breng het elke twee uur opnieuw aan als je buiten in de zon bent of naast een raam zit. Smeer meer als je hebt gezwommen of hebt gezweet, zo voorkom je dat je huid zonder bescherming zit. Dat moeten we niet hebben.

 

Verwijderen

Is het toch te zien, dan zijn er meerdere producten en stoffen die pigmentvlekken door de zon verwijderen of doen vervagen.

Vitamine C: dit helpt bij de strijd tegen pigmentvlekken. Het remt de productie van melanine, waardoor donkere vlekken vervagen.

 

Vitamine C serum

serum

 

Retinol: deze vorm van vitamine A, werkt exfoliërend. Wat betekent dat het dode huidcellen op het huidoppervlak verwijdert. Ook verhoogt het de vernieuwing van je huid. Het duurt wel even voordat je verschil ziet.

 

Retinol Nacht Serum

serum

Milde exfolianten: een categorie die glycolzuur, amandelzuur en melkzuur omvat, helpt dode huidcellen te verwijderen en helpt de huid te hydrateren. Je hebt het als een serum of als thuispeelings in de vorm van doekjes.

Gespecialiseerde behandelingen: sommige mensen zijn geïnteresseerd in een door dermatologen goedgekeurde oplossing. Een voorbeeld daarvan is Cyspera, een effectieve plaatselijke behandeling die bruine vlekken helpt te verwijderen, gepigmenteerde vlekken te behandelen en een meer egale teint te bereiken. Het is vooral aan te raden bij patiënten met een donkere huid, hierbij is hyperpigmentatie namelijk moeilijk te behandelen.