Te veel water drinken is ook niet goed voor je: waarom je moet oppassen met 'overhydrateren'

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

In de laatste jaren horen we het steeds vaker: stay hydrated! We worden allemaal aangespoord om dagelijks meer water achterover te slaan en dat lukt velen gelukkig ook. Echter is 'overhydrateren' een ding en is te veel water drinken óók weer niet goed voor je. Maar waarom eigenlijk? En hoeveel water is te veel water?

Lees ook: Hoe erg is het om je grote boodschap in te houden?

Te veel water drinken?

Meer water drinken per dag heeft veel voordelen; je krijgt een shinier skin, je bent gezonder, je hebt meer focus, en nog véél meer. De positieve effecten van water lijken eindeloos te zijn. Totdat je er te veel van nuttigt. Want ja, je kunt ook overdrijven met water drinken. En dat kan juist weer zorgen voor negatieve effecten op je lichaam...

Wat gebeurt er als je te veel water drinkt?

Zoals je misschien wel weet, bestaat ons lichaam voor zeventig procent uit water. Dat we genoeg H2O binnenkrijgen is daarom - logischerwijs - van groot belang. Helaas is het ook mogelijk dat je een Stanley of Hydroflask te veel hebt gedronken en dat is dan weer niét goed voor je. Wat er dan gebeurt in je lichaam, is dat de elektrolytenniveaus die in je lichaam zitten, ontregeld raken. Als je vaak 'overgehydrateerd' bent, voel je dezelfde dingen als wanneer je te weinig water drinkt.

Te veel water drinken kan namelijk leiden tot een aandoening die bekend staat als waterintoxicatie of hyponatriëmie. Hoewel water essentieel is voor het lichaam, kan overmatige consumptie dus voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.

Hyponatriëmie

Hyponatriëmie is een aandoening waarbij de natriumconcentratie in het bloed abnormaal laag is. Natrium is essentieel voor het handhaven van de balans van vloeistoffen in en rond de cellen van je lichaam. Te veel water drinken kan de nieren overweldigen, waardoor ze niet in staat zijn om het overtollige water snel genoeg uit te scheiden. Het is dus belangrijk om zowel je water intake als je elektrolyten in balans te houden.

Hoeveel is te veel?

Op welk moment drink je te veel water? En op welk moment drink je genoeg? Dit antwoord zal voor iedereen verschillen, want waar de ene al genoeg heeft aan 1,5 liter water per dag, heeft de ander juist 3 liter nodig. Exacte liters gaan we je dus niet geven. Wat we wel kunnen doen is je te adviseren naar je urine te kijken. We know, heel fris is het niet, maar wel een handige indicator om te zien of je genoeg water hebt gehad. Kijk daarom naar de kleur van je plas: is het donker, dan kun je wel wat hydratatie gebruiken. Is het heel helder, dan kun je misschien beter even wachten voor je je volgende glas neemt.