Moet je je huisdier verzekeren? Wij vertellen het

De maatschappij door Anjali

Een bezoekje aan de dierenarts kost meestal nogal wat, dus is het slim om je huisdier te verzekeren?

Minder zorgen 

De Dierenbescherming en veel dierenartsen adviseren een huisdierverzekering af te sluiten, omdat de hoge premies dan beter kunnen worden gedrukt. Ook hoeven huisdiereigenaren dan minder snel te kiezen voor euthenasie voor het beestje, omdat ze bijvoorbeeld de hoge rekeningen en zorgkosten niet (meer) kunnen betalen. Toch zijn er onder de baasjes nog twijfels over zo'n verzekering: niet ieder huisdier heeft evenveel zorg nodig, en iedere rekening is anders. Een verzekering sluit je natuurlijk wel af om onvoorziene omstandigheden en hoge uitgaven te kunnen betalen. Ook is een groot voordeel dat het beestje relatief betere diergeneeskundige zorg krijgt wanneer het verzekerd is.

Nadelen

Het verzekeren van je huisdier kan erg voordelig zijn, maar heeft ook zijn nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten: ook als jouw beestje geen zorg nodig heeft, blijf je doorbetalen aan de maandelijkse premie. Maar, je weet in ieder geval dat er niets ernstigs aan de hand is met jouw beste vriendje. Daarnaast is het belangrijk dat je weet waarvoor je jouw huisdier gaat verzekeren: net als veel andere soorten verzekeringen wijzigen verzekeringsmaatschappijen jaarlijks hun voorwaarden, waardoor je soms denkt dat je ergens voor verzekerd bent, maar dit uiteindelijk toch niet zo blijkt te zijn. Lees daarom, ook bij een huisdierverzekering, altijd de kleine lettertjes, en ga eens in de zoveel tijd na wat de voorwaarden nu precies zijn.

Een ander nadeel is de afweging: wil je wel een maandelijkse premie betalen, zelfs als er misschien niets ernstigs gebeurt? De meeste omstandigheden kun je niet voorspellen, zeker niet met een speels huisdier. Bijvoorbeeld chemotherapie of orthopedische zorg bij huisdieren is erg duur, en veel huisdiereigenaren kiezen er nog steeds voor om een pootje te amputeren, in plaats van het geven van orthopedische ingrepen door specialisten die de poot hadden kunnen behouden. Het is simpelweg veel te duur om zo'n ingreep rechtstreeks uit de portemonnee te betalen, en sommigen kiezen zelfs voor euthanasie.

Verzekeren?

Nog een punt om een huisdierverzekering te overwegen: niet alle verzekeringen blijken honderd procent van de specialistische behandelingen te vergoeden, en sommige verzekeringen sluiten bepaalde rasaandoeningen uit. Ga daarom eens heel goed na of jouw huisdier wel geschikt is voor een verzekering: kijk naar je financiële situatie, het type ras van je huisdier, de veel voorkomende problematiek van het ras en de leeftijd van het beestje. Ook kun je altijd informeren bij een dierenarts, zij willen de beste medische zorg kunnen bieden en laten je graag weten of het handig is om het dier te verzekeren.