De Europese Verkiezingen: vul hier de kieswijzer in

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Op donderdag 6 juni vindt de stemdag plaats voor de verkiezingen voor het Europees Parlement. Om de 5 jaar mogen de inwoners van de Europese Unie de leden kiezen van het Europees Parlement. Deze leden nemen beslissingen die invloed hebben op ons dagelijks leven, dus het is belangrijk om je stem te laten horen, want iedere stem telt. Weet je nog niet op wie je moet stemmen tijdens de Europese Verkiezingen? Vul hier de kieswijzer in!

Kieswijzer

Weet je niet goed wat de Europese Verkiezingen inhouden en wat je moet stellen? Klik dan hier om de kieswijzer in te vullen.

Wij schreven eerder een artikel op Ze.nl over de Europese Verkiezingen:

Wat doet het Europees Parlement?

Het Europees Parlement is minder machtig dan een nationaal parlement. Zo heeft het geen recht van initiatief (dat heeft de Europese Commissie) en mag het dus geen wetsvoorstellen doen. Wel werkt het mee aan het vaststellen van Europese wetten samen met de Raad van Ministers, regelt het parlement het vaststellen van het budget voor de EU, controleert het de activiteiten van de EU en kan het een aantal functionarissen benoemen, zoals de voorzitter van de Europese Commissie.

Op wie kan ik stemmen?

Kiezers krijgen een kandidatenlijst thuisgestuurd met daarop de lijsten van de politieke partijen. Alle mensen die samen op een lijst staan, hebben ongeveer dezelfde politieke opvattingen. De nummer één op de lijst is de lijsttrekker. Daaronder volgen de namen van de overige kandidaten. Je kunt ook op één van hen stemmen: dat wordt wel het uitbrengen van een voorkeurstem genoemd. Voor standpunten van de verschillende politieke partijen kun je de websites van de partijen zelf raadplegen, of, als je snel een indruk wilt krijgen, gebruikmaken van een kieswijzer zoals Kieskompas. Bedenk bij deze kieswijzers wel dat het advies dat je krijgt maar op enkele stellingen gebaseerd is.

Waarom zou ik stemmen?

De macht van het Europees Parlement is relatief beperkt. Toch kan je met je stem wel degelijk invloed uitoefenen op de besluitvorming in de Europese Unie voor de komende vijf jaar. Europees recht heeft voorrang op nationaal recht: de wetten die in Brussel worden gemaakt, gelden dus vrijwel altijd ook in Nederland. Die wetten gaan bijvoorbeeld over de economie, milieu, energie en veiligheid. Bovendien is stemmen een voorrecht: nog maar sinds 1919 mogen vrouwen stemmen en nog steeds zijn er landen in de wereld waar vrouwen helemaal geen stemrecht hebben.

Hoe kan ik stemmen tijdens de Europese Verkiezingen?

Iedere kiesgerechtigde krijgt een stempas of oproepkaart. Deze neem je samen met je identiteitsbewijs mee naar het aangegeven stembureau. Heb je zelf geen tijd om te stemmen, maar wil je wel je stem uitbrengen, dan kun je ook iemand anders voor je laten gaan. Je geeft dan een volmacht door het formulier op de achterkant van de pas of oproepkaart in te vullen.