3X dingen die we kunnen leren van de zee

De maatschappij door Anjali

Staar je ook wel eens naar de zee? Het kan ons heel veel leren over het leven en hoe we dat aan kunnen pakken. Hier lees je wat de zee voor ons kan betekenen.

1. De flow van de zee

De zee gaat altijd mee met de flow, en zo doen de golven dat ook. De flow wordt door heel veel dingen bepaald: bovenstromingen, onderstromingen, de wind en de maan bijvoorbeeld. Zo is dat ook met het leven: voor ons zijn ook al veel dingen bepaald: waar we geboren worden, dat we slaap nodig hebben en dat we eten moeten eten bijvoorbeeld. Los van die kernbepalingen hebben wij de regie in handen. De ene dag kun je bepalen dat je lang uitslaapt en een rustig dagje met een boek in bed hebt, en de andere dag kiezen we liever voor een actieve dag met heel veel beweging. Het is belangrijk om te weten dat je op sommige dingen geen invloed hebt, en dat is ook meegaan met de flow. Zit er niet te lang mee in en volg de flow!

2. Altijd je eigen ding doen

Al vanaf het begin van de aarde doen alle wateren hun eigen ding. Het water stroomt, breekt door, neemt land in, ga zo maar door. En niet omdat ze een plan heeft met de aarde, maar juist gewoon omdat het kan. Hier kunnen we van leren: niet iets doen met een achterliggend plan, maar gewoon omdat je er zin in hebt. Zo maak je de beste herinneringen en creër je de grootste leermomenten. De kracht van de zee stroomt ook door ons en we kunnen precies doen wat we willen, wanneer we het willen en hoe we het willen. Als we maar niet stoppen met stromen.

3. Nooit stoppen

De wateren hebben nooit maar een klein beetje overwogen te stoppen met stromen. Wij als mensen hebben dat misschien wel eens voor de wateren bepaald, door een dijk te bouwen of om een gedeelte op te laten drogen. Maar water zal altijd willen bewegen en stopt nooit met stromen. Als wij onze passie hebben gevonden en een goede flow kunnen aanhouden, mogen we daar daarom ook absoluut niet mee stoppen. Laten we ons niet tegenhouden door stress en onzekerheden, maar laat dit ons juist motiveren. Van iets wat je nooit probeert heb je altijd spijt, en als je vroegtijdig stopt zul je er nooit achterkomen wat het eindresultaat was.