De race om 't Witte Huis

De maatschappij door Jet

Nog 272 dagen tot aan de verkiezingen...

Dit jaar gaat het Amerikaanse volk weer naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. George W. Bush is dan twee termijnen achter elkaar president geweest, waardoor er nu gegarandeerd een andere kandidaat als president zal worden verkozen. Wie zal het worden?

De Amerikaanse samenleving is verdeeld in Republikeinen en Democraten. Dus ook de nieuwe president van Amerika wordt óf een Democraat óf een Republikein. Wat maakt iemand een Democraat of een Republikein? Dat heeft met verschillende factoren te maken, zoals ouders, woonplaats, interesse en ideeën...

De Republikeinse partij

Republikeinen zijn echte alleenheersers en willen de overheid zo klein mogelijk houden. Ze vinden dat zij het meest in de wereld te zeggen hebben omdat Amerika de grootste macht op aarde is, en dat de rest heb moet volgen. Republikeinen zijn zeer gelovig, zo zijn ze tegen abortus, tegen euthanasie en tegen het homohuwelijk. De bijbel is hun alles. Ook zijn ze voor een harde aanpak; er moet goed duidelijk zijn welke dingen wel en niet worden getolereerd in de wereld. De republikeinen zijn voor lage belastingen, de doodstraf en voor vrij bezit van vuurwapens. De huidige Amerikaanse president Bush, is een Republikein.

De belangrijkste Republikeinse kandidaten

John McCain
Waarom wel/niet?
- Voormalig Vietnam-veteraan, wordt daarom als held gezien
- Steunt Bush in de oorlog in Irak
- Wil immigrantenstroom inperken
Aanhangers
-Arnold Schwarzenegger

Mitt Romney
Waarom wel/niet?
- Is mormoon
- Charmante man
- Verandert wel vaak van mening
Aanhangers
- Mormonen

Mike Huckabee
Waarom wel/niet?
- Vol christelijke wijsheden
- Goede dosis humor
- Viel vooral op door opvallende tv-commercials met actieheld Chuck Norris
Aanhangers
- Chuck Norris

De Democratische partij

Democraten zijn een stuk minder extreem in hun standpunten dan de Republikeinen. De democraten krijgen meestal stemmen van mensen met een lager inkomen en van de zwarte bevolking. De Democratische partij is o.a. voor abortus, beschermt niet alle wapenfabrikanten, wil meer geld besteden aan het onderwijs, is tegen de doodstraf (met uitzonderingen) en wil het zorgstelsel van Amerika veranderen. Daarvoor is wel geld nodig, dus de belasting zal wel omhoog moeten.

De belangrijkste kandidaten van de Democraten

Hillary Clinton
Waarom wel/niet?
- Voormalig First Lady, dus enorme naamsbekendheid en ervaring
- Wil de eerste vrouwelijke president van de VS worden
- Komt soms wat koel en afstandelijk over
Aanhangers
- Danny DeVito, Toms Hanks, Steven Spielberg, Barbara Streisand

Barack Obama
Waarom wel/niet?
- Hij weet de kiezers in te palmen met zijn charisma en intelligentie
- Wil eerste zwarte president van Amerika worden
- Weinig ervaring
Aanhangers
- Oprah Winfrey, Jodie Foster, Jamie Foxx, Will Smith, Eddy Murphy, de Kennedy's

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond wil 78% van de Nederlanders een Democratische president in Amerika. 47% kiest daarbij Clinton en 31% Obama.

Wil je weten welke kandidaat het meeste aansluit bij jouw denkwijze? Doe dan de EénVandaag Stemwijzer hier!

Super Tuesday

Dinsdag 5 februari was het Super Tuesday in Amerika. Op deze dag zijn in 24 Amerikaanse staten voorverkiezingen gehouden voor de presidentsnominatie van de Democratische en de Republikeinse partij. Ongeveer de helft van de Amerikanen heeft zijn favoriete (Democratische of Republikeinse) kandidaat kunnen kiezen. Super Tuesday wordt gezien als eerste mogelijkheid om te kijken hoe de kandidaten het op landelijk niveau doen. Klik hier om te zien wie in welke staat gewonnen heeft!

Hoe nu verder?

Tijdens de voorverkiezingen moeten de kandidaten zoveel mogelijk gedelegeerden zien te verzamelen. Dat zijn de mensen die door de kandidaten per staat gewonnen kunnen worden. Wie als eerste de helft plus één van alle gedelegeerden heeft gewonnen is de kandidaat van zijn of haar partij. Bij de Democraten zijn dat 2025 gedelegeerden en bij de Republikeinen 1191. Uiteindelijk zullen dus één Democratische kandidaat en één Republikeinse kandidaat gaan strijden om de presidentstitel.
Op 4 november worden de uiteindelijke presidentsverkiezingen gehouden. Deze presidentsverkiezingen zullen uitmaken wie George W. Bush zal opvolgen en de 44e president van de Verenigde Staten zal worden. Op deze dag kiezen de Amerikanen hun favoriete kandidaat. De burgers stemmen niet direct op de kandidaten, maar op kiesmannen. Elke staat heeft kiesmannen, in totaal zijn er 538. Hoeveel kiesmannen een staat heeft hangt af van de populatie. Zo heeft Wyoming maar drie kiesmannen en het dichtbevolkte Californië wel 55! Alle staten (dus de kiesmannen) gaan stemmen voor hun favoriete kandidaat en degene die de meeste stemmen van de kiesmannen krijgt, heeft gewonnen.

Het blijft lastig die politiek. Ik ben in ieder geval ontzettend benieuwd wie er gaat winnen. Amerika is zo'n groot en machtig land, dus een goede president is verschrikkelijk belangrijk! Al heb ik het gevoel dat het na Bush alleen maar de goede kant op kan gaan...

Bronnen: Metro