Dit zijn 7 soorten honger die je kunt hebben

Eten door Anjali

Honger, we hebben het allemaal wel eens. Maar soms zijn je ogen groter dan je maag, en wist je dat dat een aparte soort honger is? Dit zijn de verschillende soorten.

Lees ook: Werkt elke dag hot lemon water drinken echt?

Heel veel eten

Overal waar je kijkt, kun je eten vinden: onderweg, in huis, op het werk, ga zo maar door. We kunnen er niet aan ontsnappen, en juist daarom krijgen we soms trek in eten terwijl we dat niet écht hebben. Je kunt dan ook goed weten dat er verschillende soorten trek bestaan. Na het lezen van dit artikel kun je jezelf afvragen: 'heb ik nu echt honger of heb ik iets anders nodig?'

Soorten honger

Er zijn dus verschillende soorten, zeven om precies te zijn. Dit houdt elke soort in en dit kun je eraan doen om het tegen te houden:

  1. Fysiek: De meest bekende vorm betekent simpelweg dat je echt iets moet eten. Het bouwt zich langzaam op en verdwijnt dan ook weer als je wat heb gegeten. Hier hoef je niets aan te doen, behalve eten (duh).
  2. Emotioneel: Dit speelt zich niet af in je maag, maar in je hoofd. Je hersenen zoeken een soort afleiding van wat je voelt, of dat nu eenzaamheid is, stress of verdriet. Je kent het vast wel: je komt uit een break-up en hebt zin in ijs of chocolade. Dat is niet omdat je daar echt trek in hebt, maar om het leed een beetje mee te verzachten.
  3. Gewoonte: Dit krijg je wanneer je op een tijdstip van de dag komt dat je normaal zou eten, zoals het ontbijt, de lunch of het avondeten. Vraag jezelf eens af: wil ik écht eten of is het gewoon uit gewoonte?
  4. Verveling: Ook als je je verveelt zoek je graag naar afleiding. Je zoekt iets om de leegte mee op te vullen, en eten is een hele makkelijke oplossing. Denk eerst goed na voor je begint met snacken, want je kunt ook andere hele leuke dingen gaan doen.
  5. Valse trek: Het lijkt alsof je moet eten, maar je hebt eigenlijk gewoon dorst. Probeer daarom eerst iets te drinken zoals een glas water of een ander drankje. Wacht nog eventjes en je honger is hoogstwaarschijnlijk verdwenen.
  6. Ooghonger: Soms zijn je ogen groter dan je maag. Of zie je anderen eten en begint ook jouw maag te knorren. Je had hiervoor nergens last van, maar omdat je het ziet wil je het toch ook. Bedenk of het het waard is en kies verstandig.
  7. Neushonger: Dit is niet het eten zien, maar het wel ruiken. Sommige gerechten hebben nu eenmaal een heerlijke geur, en dan krijg je gelijk trek. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je langs de bakker loopt op een lege maag: dit versterkt je trek en je zal waarschijnlijk toch even naar binnen gaan om een broodje (of gebakje) te halen.