Dit is waarom je gedurende de dag nooit op je bed moet gaan zitten (en al helemaal niet liggen)

Sport & gezondheid door Maya Luz

Af en toe hebben we halverwege de dag even een momentje nodig om uit te rusten. Een middagdutje doen is fijn, of soms is het al heel fijn om gewoon even te gaan liggen. Toch raden we in je bed zitten en liggen gedurende de dag af, en dit is waarom.

Lees ook: Deze sterrenbeelden zijn altijd moe

Het is slecht voor je slaapritme

Als je gedurende de dag in je bed gaat zitten of liggen om andere dingen te doen, gaat je brein je bed associëren met wakker zijn. Hierdoor is het dus niet handig om over in je bed te werken, lezen of tv te kijken. Je kunt je bed het beste met enkel twee dingen associëren: slapen en intimiteit. Hierdoor kun je in de avond waarschijnlijk een stuk makkelijker en sneller in slaap vallen. Je hoofd op je kussen neerleggen is en blijft voor je hersenen het signaal dat je gaat slapen. Als je dit gedurende de dag ook doet zonder de intentie om te gaan slapen, raakt je brein lichtelijk in de war.

Het is ook indirect slecht voor je productiviteit

Wanneer je slaapritme wordt aangetast, wordt ook je productiviteit aangetast. Het is natuurlijk niet goed voor je motivatie als je constant moe bent. In je bed werken is al helemaal geen goed idee. Je neemt je werk dan letterlijk mee naar bed. We zouden werken in je bed ook afraden voor je postuur. Op je bed zitten met je laptop zorgt er namelijk voor dat je waarschijnlijk nogal oncomfortabel voorover gaat zitten. Dit is niet fijn voor je rug en maakt werken alleen maar vervelender. Een goede bureaustoel is dus veel beter.

Het is niet zo hygiënisch

We nemen aan dat je op een normale dag niet de hele dag in je pyjama rondloopt. Je draagt je normale kleren die je ook naar buiten draagt. Deze kleding vervolgens ook in je bed dragen is niet erg schoon. Je komt buiten in contact met allerlei vuil dat je nu meeneemt onder je dekens. Je bed is een plek waar je soms naakt bent, dus het is niet een heel fijn idee als er dan allerlei viezigheid in ligt. Maak er daarom een gewoonte van om alleen in je bed te liggen in kleren waarin je ook zou kunnen slapen. Doordat je nu een extra stap toevoegt ana de routine, wordt het al een stuk minder verleidelijk om in je bed te gaan liggen in de middag.