Wat is de invloed van koemelk op je huid?

Sport & gezondheid door Linde

Het is bekend dat je dieet invloed heeft op meer dan alleen je gewicht. Je huid wordt bijvoorbeeld ook beïnvloed door je keuzes in eten en drinken. Zo geeft fastfood en veel vet eten je puistjes en gezond eten en groenten je een egale huid. Hoe zit het met koemelk, want dit zien we niet als ongezond. Wat is de invloed van koemelk op je huid?

Lees ook: Dit is waarom aardappelmelk nog beter is dan havermelk

Veroorzaakt koemelk acne?

De invloed van koemelk op de huid is bij iedereen verschillend. Het is lastig te onderzoeken, omdat iedereens lichaam eten en drinken anders verwerkt. Ondanks dat het niet voor iedereen vastgesteld kan worden, tonen meerdere studies aan dat het drinken van melk soms puistjes veroorzaakt. Hoe koemelk precies puistjes veroorzaakt, is nog niet helemaal duidelijk. Veel onderzoekers denken dat de puistjes ontstaan door de hormonen in koemelk. Koemelk bevat natuurlijke hormonen en melkveehouders gebruiken ook vaak groeihormonen om de melkproductie te verhogen. Deze hormonen die in koemelk zitten, veroorzaken soms dus puistjes.

Heeft elk zuivelproduct dit effect?

Melk heeft dus waarschijnlijk effect op je huid, maar heeft elk zuivelproduct dit? Gelukkig niet. Puistjes en acne hebben alleen een connectie met koemelk en niet met andere zuivelproducten. Er zitten namelijk minder hormonen in andere zuivelproducten zoals yoghurt. Ook is het zo dat één glaasje melk je huid geen kwaad doet. Als je gevoelig bent voor puistjes en acne is het alleen geen goed idee om elke dag koemelk te drinken.

Wat als je lactose intolerant of koemelkovergevoelig bent?

Ben je lactose intolerant of heb je koemelkovergevoeligheid? Dan heeft koemelk meer invloed op jou dan alleen maagproblemen. Koemelk heeft dan namelijk ook invloed op je huid. Wanneer je lactose intolerant of koemelkgevoelig bent, veroorzaakt koemelk bij sommige mensen eczeem. Dit komt door bepaalde eiwitten die in koemelk zitten. Deze creëren bij koemelkovergevoeligheid een allergische reactie. Wanneer je lactose intolerant bent, verteer je koemelkeiwit niet goed. Dit veroorzaakt bij sommige mensen huidklachten zoals bijvoorbeeld eczeem.

Plaatsvervangers

Als je heel erg van melk houdt, stoppen een paar puistjes jou niet van het drinken van koemelk drinken. Vind je het toch vervelend? Dan zijn er ook andere opties in plaats van koemelk. Tegenwoordig zijn er erg veel plantaardige melk varianten. Denk aan sojamelk, havermelk, kokosmelk en amandelmelk. Je koopt dit in bijna elke supermarkt wel en cafés bieden deze optie ook vaak aan.

Lees ook: Zo maak je zelf havermelk

Bron: cenzaa.nl linda.nl antoniusziekenhuis.nl Beeld: istockphoto.com