Zo maak je zelf havermelk

Vrije tijd door Lien

Je kunt het drankje kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar het is ook heel makkelijk om zelf te maken. We leggen je uit hoe je stapje voor stapje in een een handomdraai een flinke voorraad havermelk maakt.

Wat is havermelk?

Allereerst, wat is het precies? Havermelk is een melksoort die ook wel eens wordt aangeduid met de naam 'oat milk'. Het is een zuivelvrije en plantaardige melk. Eén van de redenen waarom het zo populair is geworden, is omdat het een stuk diervriendelijker is dan koemelk. Bovendien is deze optie vrij van veel voorkomende allergenen, die wel aanwezig kunnen zijn in andere melksoorten. Oat milk wordt vervaardigd uit twee basisingrediënten: haver en water. Het productieproces omvat het mengen van deze twee, waarna de resulterende vloeistof wordt geëxtraheerd door middel van persen of filtreren. Verder worden er vaak stofjes toegevoegd om de textuur wat dikker te maken. Hoewel havermelk niet zo voedzaam is als hele haver, wordt het vaak verrijkt met belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, vitamine A en vitamine D. Dit versterkt de voedingswaarde ervan. De melk wordt vooral gebruikt om koffie wat minder bitter te maken.

Is havermelk gezond?

Havermelk valt niet alleen op vanwege zijn milieuvriendelijke karakter, maar ook vanwege zijn gezondheidsvoordelen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om oat milk te gebruiken in plaats van koemelk. Waarom is het gezond? Havermelk wordt vaak verrijkt met essentiële B-vitamines, zoals vitamine B2 en B12. Bovendien bevat haver beta-glucanen, een bestanddeel dat gunstig is voor het cholesterolgehalte in het bloed. Havermelk geeft je over het algemeen meer vezels dan andere plantaardige melksoorten. Vezels zijn belangrijk voor je gezondheid: ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen de kans op het onstaan van verschillende ziektes. Wil je graag afvallen? Dan kan je het beste amandelmelk gebruiken. Die melk bevat over het algemeen minder calorieën. Of je maakt de havermelk zelf! Zelfgemaakte oat milk wordt beschouwd als een gezondere optie dan een pak uit de supermakt. De opties uit de winkel bevatten vaak allerlei bindmiddelen en ongezonde toevoegingen. Wanneer je ervoor kiest om zelf havermelk te maken, vermijd je die ingrediënten.

Meer lezen: Ijskoffie maken met dit snelle recept

Havermelk recept

Het enige wat je nodig hebt is havermout en water. Simpeler dan simpel! Je maakt de melk als volgt: gebruik drie kopjes water van 750 ml. Voeg dan een handje havermout toe en stop alles in een blender of mixer. Het gebruik van meer water resulteert in een melk die vergelijkbaar is met die uit de winkel. Wil je de textuur juist anders maken? Voeg dan meer water of juist meer haver toe, net wat je zelf het fijnst vindt. Hoe meer havermout je toevoegt, des te romiger je melk wordt. Dit kan de smaak extra versterken, maar weet wel dat je de melk dan steeds goed moet schudden voor gebruik.

Voor een neutrale smaak die in zowel zoete als hartige recepten gebruikt kan worden, houdt je de melk ongezoet. Wil je de smaak juist wel wat levendiger maken? Voeg dan bijvoorbeeld een dadel toe tijdens het blenden. Andere zoete opties zijn vleugjes kaneel, vanille of kruidnagel. Zo creëer je extra smaakdimensies en stem je de havermelk precies af op jouw persoonlijke smaak.

Om je havermelk heerlijk glad te maken kun je ervoor kiezen om na het blenden een notenmelkzak te gebruiken om de melk te filteren. Wat doe je met de overgebleven havermoutresten na het filtreren? Deze kan je toevoegen aan smoothies of invriezen voor een volgende keer.