Hoe (on)gezond is havermelk nou echt?

Eten door Chloe

Ben jij ook gek op een lekkere havercappu? Dat deze plantaardige melk steeds populairder wordt merken we overal. Het is dan ook niet gek om iedere dag één of meerdere kopjes koffie met havermelk te drinken. Maar is dit eigenlijk wel gezond? Wij gingen voor je op onderzoek uit.

Energiepiek

Merk jij na een haver latte dat je ineens meer energie hebt? Dan denk je waarschijnlijk dat dit door de koffie komt die erin zit, maar dit is niet de enige oorzaak. Havermelk bevat weinig eiwitten en veel koolhydraten. Hierdoor gaat je bloedsuikerspiegel omhoog waardoor je een energiepiek krijgt. Soms is deze piek net zo hoog als bij het dirnken van fanta. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe hoog die piek is, maar stabiliteit is heel belangrijk voor je gezondheid en dus is het goed om dit in de gaten te houden.

Barista havermelk

Ook zit er een verschil in barista havermelk, speciaal gemaakt voor koffie, en biologische havermelk. Om de melk goed op te laten schuimen voor een lekkere cappuccino wordt er namelijk vaan zonnebloem- of raapzaadolie aan toegevoegd. Klinkt ontschuldig, maar deze verhogen het risico op ontstekingen, darm- of huidklachten en overgewicht. Het is in dat geval dus beter om te kiezen voor een biologische havermelk. Deze bestaat enkel uit haver, water en zout. Maar ook dit kent nadelen. Door de haver die erin zit kan je voedingsstoffen minder goed opnemen. Ook kan dit een opgeblazen gevoel en huidklachten veroorzaken.

Hoe (on)gezond is havermelk?

Goed, het is dus niet de meest gezonde optie, maar af en toe moet dit best kunnen. Heb je veel last van acne of een opgeblazen gevoel? Probeer dan even een tijdje geen havermelk te drinken om te kijken of de klachten verminderen. Toch zijn er ook betere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan kokosmelk of cashewmelk.