Dit is waarom aardappelmelk nog beter is dan havermelk

Eten door Jennifer

Tegenwoordig kiezen mensen niet alleen meer voor koffie met koemelk. Latte macchiato met amandel- of havermelk – en een smaakje – it is. Plantaardige melk is niet alleen lekker, maar ook heel goed voor moeder aarde. Geen wonder dat er weer een nieuwe melkvariant is opgestaan en een nóg betere dan zijn voorgangers. Havermelk, what? Aardappelmelk is here to stay.

Lees ook: Zo laat zou je pas je eerste koffie moeten drinken

Wat is aardappelmelk?

Als je aan aardappelen denkt, denk je niet direct aan iets creamy. Toch blijkt aardappel het perfecte ingrediënt voor een gezonde, plantaardige, vegan melk. Het precieze recept van aardappelmelk is geheim, maar het is te vergelijken met hoe je haver-, amandel- of kokosmelk maakt. Ook nu wordt water en koolzaadolie gecombineerd met het plantaardige ingrediënt, in dit geval aardappel. Klinkt als een lastige mix, maar het is gelukt bij het Zweedse bedrijf DUG. Dat is momenteel (helaas) het enige bedrijf dat aardappelmelk levert.

Waarom aardappelmelk?

Het lijkt nog steeds een bijzondere mix: de stevige aardappel en romige melk. Toch is het zeker het proberen waard, vooral als je iets goeds wil doen voor de planeet. Voor het kweken van aardappelen heb je allereerst minder dan de helft van het land nodig, dan wanneer je dezelfde hoeveelheid haver kweekt. Daarnaast is er ook veel minder water nodig bij amandelmelk.

Goed voor mens en planeet

Aardappelmelk is dus heel goed voor de planeet, maar ook voor jou! Het heeft veel voordelen voor je lifestyle. Zo zit er geen lactose in en is het geschikt voor mensen met een noten- of glutenallergie. Bovendien zit er ook amper suiker in en weinig verzadigde vetten. En wat dacht je van calcium en vitamine D? Het zit allemaal in je nieuwe, favoriete vegan melkvariant.

Hoe smaakt aardappelmelk?

Als je inmiddels al overtuigd bent van aardappelmelk, dan word je ook blij van de volgende review. De smaak blijkt namelijk ook helemaal in orde, aldus een proefkonijn bij TheBigIssue (een TikTokaccount). Zij vindt aardappelmelk naar ‘witte chocolade’ smaken. “Het smaakt helemaal niet naar aardappelen. Het is erg romig en vet op een goede manier,” vertelt ze in een video. Nou Nederlandse koffietentjes, where you at?

Lees ook: O no! Je 'mag' maar 4 tot 5 kopjes koffie per dag drinken (en wel hierom)

Bron: Glamourmagazine.co.uk