Feit of fabel: dikke billen zijn gezond

Sport & gezondheid door Anjali

Dikke billen worden niet altijd als goed gezien. Toch zijn er verschillende voordelen aan het hebben van een vol achterste.

Onderzoek over billen

De universiteit van Oxford deed onderzoek naar het verband tussen gezondheid en het achterste en bestudeerde maar liefst 16.000 vrouwen met een volle derrière. Dat lichaamsvet  belangrijk is voor de gezondheid was al enige tijd bekend, maar uit dit onderzoek blijkt dat het vet rondom het zitvlak, de bovenbenen en de heupen een goede gezondheid bevordert. De dikte van het achterse en de dijen verminderen de slechte cholesterolwaarden en verhoogt de goede cholesterolwaarden. Dit goede cholesterol speelt een rol in het beschermen van het lichaam tegen hart- en vaatziekten en verkleint de kans op diabetes. Ook biedt het vet op deze plekken (ook wel de gluteo-femorale zone genoemd) een soort buffer voor het vet dat ok andere plekken gevaarlijker kan zijn, zoals op de buik. Gluteo-femoraal vet blijkt ook meer hormonen aan te maken die een positief effect hebben op het gewicht en de eetlust. Ook worden er specifieke proteïnes aangemaakt die positief werken tegen diabetes, extreem overgewicht of hartaandoeningen. Dikke billen zijn dus hartstikke gezond!

Andere voordelen

Niet alleen is een vol achterste hebben erg gezond, maar er zijn ook heel veel andere voordelen, zoals:

 

  1. Beschermt de onderrug: Als je derrière te zwak is om je benen te kunnen laten bewegen, gaan kleinere spieren proberen te helpen. Hierdoor belast je al snel je rug, heupen en knieën. 
  2. Makkelijkere zwangerschap: Oké het zorgt er dan maar een heel klein beetje voor dat je zwangerschap soepeler verloopt, maar alle beetjes helpen. Het zorgt ervoor dat je mobiel blijft door een balans tussen de zwangerschapsbuik en het achterste. Hierdoor is de enorme spanning op de ruggengraat iets meer verlicht.
  3. Brandstof: Als je zo ziek bent dat je niet meer kunt eten, als je even geen tijd hebt om te lunchen of zelfs als je in een noodsituatie zit: extra vet dat opgeslagen zit in je lichaam kan als extra brandstof dienen. 
  4. Niet schadelijk: in vergelijking tot het overtollig wit vet in je darmen dat wordt omringd door andere organen en kan leiden tot ziekten, hoge bloeddruk en ontstekingen bevatten je billen goedaardig vet.
  5. Aantrekkelijker: Sommige evolutie-psychologen geloven dat mannen eerder met een vrouw met volle billen zouden gaan, omdat het de rondingen van de ruggengraat benadrukt. Dit is erg gunstig op evolutionair vlak, omdat een gebogen ruggengraat de druk en pijn verlicht tijdens een zwangerschap. Dit betekent dat de vrouw dan nog mobiel genoeg is om voedsel te zoeken voor zichzelf totdat de baby geboren is, maar dit is natuurlijk wel vanuit evolutionair oogpunt genomen.