Met zoveel stappen verlaag je de kans op vroegtijdig overlijden

Sport & gezondheid door Anjali

Dat bewegen goed is voor de gezondheid weten we allemaal, maar hoeveel stappen per dag is goed tegen vroegtijdig overlijden?

10.000 stappen tegen vroegtijdig overlijden

Onderzoek dat gepubliceerd is in het British Journal of Sports Medicine laat zien dat alle extra stappen boven de 2.200 stappen per dag helpen bij het verminderen van gezondheidsrisico's als hartaandoeningen. Tot ongeveer 10.000 stappen per dag gelden deze positieve effecten. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks tussen de 9.000 stappen en 10.500 stappen zetten, het laagste risico op overlijden hebben volgens het onderzoek. Dit aantal stappen dagelijks zetten betekent dat je maar liefst 39 procent minder kans hebt op vroege leeftijd te overlijden. Ook is een hoeveelheid van ongeveer 9.700 stappen per dag gunstig voor het kleinste risico op hartaanvallen en beroertes: deze kans wordt met maar liefst twintig procent kleiner.

Actief

Waarbij we eerder dachten te weten dat we per dag minstens 10.000 stappen moesten zetten om onze gezondheid te verbeteren, is dit nu vanaf rond de 2.200 stappen, dankzij het nieuwe onderzoek. Elke stap vanaf dit getal draagt bij aan een gezondere levensstijl. Zo kun je de kans op hartaandoeningen, beroertes of vroegtijdig overlijden aanzienlijk verminderen door te bewegen. En niet alleen de stappenteller mag aangezet worden, maar andere vormen van lichaamsbeweging zijn ook gunstig. Wetenschappers raden aan om gemiddeld 150 minuten aan lichaamsbeweging per week te doen, dat is iets meer dan twintig minuten per dag. Hieronder vind je tips om aan die lichaamsbeweging te komen:

  1. Wandelen: De meest voordehandliggende methode is wandelen. Naar de supermarkt, naar je werk, met de hond, met een vriend of vriendin, of gewoon een rondje alleen. Het helpt je hoofd leeg te maken en frisse lucht in te kunnen ademen, terwijl je je stappen goed bij kunt houden.
  2. Naar de sportschool: Ben je meer van de fitness? Doe cardio-oefeningen of gewichtheffen in de sportschool. Niet alleen kun je je gezondheidsdoelen behalen, je kunt ook nog eens nieuwe vrienden maken waarbij je elkaar kunt motiveren.
  3. Fietsen: Neem eens vaker de fiets voor stukken die meer dichtbij zijn. Je hoeft bijvoorbeeld niet met de auto naar de supermarkt om de hoek te gaan, en naar dichtbij wonende vrienden al helemaal niet. Fietsen is gezond en leuk, en je voelt je meer voldaan als je de zonnestralen op je gezicht krijgt. Of juist kunt opwarmen na een koude fietstocht bij diezelfde vrienden thuis. Je voelt je hoe dan ook beter als je bent gaan fietsen.