Weet je niet zeker of je ooit een orgasme hebt gehad? Zo kom je erachter

Intiem door Maya Luz

Een mannelijk orgasme is heel makkelijk te herkennen. Bij vrouwen kan dit soms iets lastiger zijn. Er komt geen vloeistof vrij dat je vertelt dat je het hoogtepunt hebt bereikt. Dus hoe weet je dan of je bent klaargekomen? Wij zetten de signalen op een rijtje.

Lees ook: Interessant! Zoveel bedpartners heeft de gemiddelde Nederlander

Je wordt rood

Veel vrouwen ervaren een rode huid nadat ze zijn klaargekomen. Je gezicht, nek en borst kan dan opeens op een tomaat lijken. Dit staat ook wel bekend als de 'orgasm flush'.

Je ademhaling en hartslag verandert

Tijdens of net na een orgasme kun je merken dat je wat sneller gaat ademhalen en dat je hartslag ook verhoogt. Je hartslag is het hoogst aan het begin van het orgasme en is na tien tot twintig minuten weer normaal. Je kan het er ook flink warm van krijgen.

Je voelt spanning en dan ontspanning

Een orgasme voelt als een opbouw van spanning dat vervolgens een hoogtepunt bereikt. Hierna volgt een soort gevoel van loslaten. De spanning laat weer los. Hierdoor wordt klaarkomen weleens vergeleken met niezen. Heb je dit gevoel weleens ervaren? Dan is de kans groot dat dit een orgasme was.

Je voelt je blij en ontspannen

Na een orgasme wordt je brein overspoeld met hormonen waardoor jij je goed gaat voelen. Hierdoor krijg jij een euforisch gevoel. Je voelt je na een orgasme dus heel goed en krijgt de neiging om met je partner te knuffelen.

Je wordt moe

Een seksuele climax bereiken voordat je gaat slapen is geen slecht idee. Je kunt er namelijk best slaperig van worden. Een van dezelfde hormonen die je zo'n blij en ontspannen gevoel geven, maken je ook moe. Seks kost natuurlijk ook veel inspanning. Je verdient je rust!

Je spieren trekken samen

Tijdens het klaarkomen ervaren veel mensen een soort onbedoelde spiertrekking. Je benen gaan bijvoorbeeld bewegen. Of je voelt een soort tinteling in je benen, voeten, billen en buik. Deze tinteling voel je als het goed is ook in je vagina. Wanneer dit gebeurt, heb je hoogstwaarschijnlijk een orgasme bereikt.

Je lichaam is achteraf gevoeliger

Nadat je bent klaargekomen, voelt je vulva een stuk gevoeliger dan normaal. Het is vaak zelfs zo gevoelig dat je even geen behoefte meer hebt om deze te stimuleren. Dit is je lichaam dat tegen je zegt dat het even klaar is. Als je nog niet wil stoppen met vrijen is het waarschijnlijk een goed idee om de focus even op een ander lichaamsdeel te leggen, of om even op je partner te focussen.

Lees ook: Redenen om wél seks te hebben tijdens je menstruatie