5x zelfzorgoefeningen om je beter te voelen

Psyche & spiritualiteit door Anjali

Van jezelf houden is erg belangrijk. Met kleine stappen kun je grote vooruitgang boeken, en met deze tips voor zelfzorg zal je meer van jezelf houden.

1. Zelfzorg-meditatie

Een kleine meditatiesessie van een paar minuten helpt je je lichaam en geest tot rust te brengen. Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of yogaposes via YouTube of een speciale yoga- of ademhalingsapp. Ook op sociale media zul je goede oefeningen en tips vinden, denk aan TikTok of Instagram Reels.

2. Bellen

Bel iemand op die je graag spreekt, gewoon om even bij te kletsen en te laten weten hoeveel je van ze houdt. Dit kan iedereen zijn: je opa, oma, vader, moeder, broer, zus of een vriend of vriendin. Laat ze weten dat ze van groot belang zijn in jouw leven. Dat maakt niet alleen hen gelukkig, maar geeft jou ook een gevoel. En de relatie zal nóg sterker worden dan het al was. Ook dat is zelfzorg.

3. Ander perspectief

Ga voor de spiegel staan en probeer jezelf te bekijken door de ogen van iemand anders. Denk aan iemand die van je houdt, en denk aan alle lieve dingen die zij ooit tegen je gezegd hebben. Of dat nu je vader of moeder is, je beste vriend(in) of je broer of zus. Zij vinden vast wel iets leuk aan je, dus haal die herinneringen op. Doe dit minstens vijf minuten en herhaal dit wekelijks, of wanneer je je minder goed voelt dan normaal. Hierbij train je je brein de complimenten te omarmen en zul je zelfverzekerder worden.

4. Wandelen

Een mental health walk werkt echt wonderen. Dat hoeft niet lang te zijn: tien minuutjes is al meer dan genoeg, maar je kunt het rondje natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt. Even weglopen van je verantwoordelijkheden en een frisse neus halen is heel erg goed voor je productiviteit, en een betere productiviteit is ook zelfzorg. Wanneer je de resultaten gaat zien zul je helemaal om zijn.

5. Naakt in de spiegel

Het zal op het begin een beetje gek voelen, maar het is wel dé zelfzoergtip van Meghan Trainor: kijk voor vijf minuten naar je naakte lichaam in de spiegel. Je zal het op het begin nog wel ongemakkelijk vinden, maar dit went sneller dan je denkt. Je zult na verloop van tijd positiever denken over je lichaam en houding. En onthoud: het is heel goed om van jezelf te houden: self-love.