Waarom het goed is om je bekkenbodemspieren te trainen

Lichaam door Juliët

Trainen en nog meer trainen. Onze billen, rug en borst slaan we niet over. Weet je wat wel? Onze bekkenbodem. Veel vrouwen weten niet eens waar deze spieren zitten en laat staan hoe je ze moet aan-en ontspannen. Weet jij dit wel? Met de volgende redenen kun jij straks bekkenbodemspieren ook trainen.

Dit is waarom je je bekkenbodemspieren moet trainen

Heb jij een idee van waar je bekkenbodemspieren zitten? Het lastige is namelijk dat je ze niet kunt zien. Hoe hard je ze ook aanspant, je ziet niks bewegen. In de praktijk kom je de gekste dingen tegen. Van samengeknepen billen tot kromgetrokken tenen, wanneer er gevraagd wordt aan een vrouw om hun bekkenbodemspieren aan te spannen. Toch is deze spiergroep onmisbaar. Ze zorgen er namelijk voor dat de organen in de buik, zoals de baarmoeder, de blaas en de vagina, op hun plek blijven zitten en dat je niet ongewild wat urine of ontlasting verliest. De spieren lopen van je schaambeen naar je stuit. Eigenlijk van de ene zitbeenknobbel naar de andere. De makkelijkste manier om te ontdekken waar ze zitten is door te doen alsof je je vulva vasthoudt of door een plasstraal te onderbreken. De bekkenbodem spieren omsluiten namelijk de urinebuis, vulva en de anus.

1. Urineverlies voorkomen of verhelpen

Dit wil je niet. Urine verliezen bij niezen, lachen of bukken. Inspanningscontinentie heeft baat bij bekkenbodemoefeningen. Je bekkenbodemspieren kunnen namelijk verzwakt zijn na een bevalling of in de overgang. Om meer controle over je blaas te krijgen en dus minder urine te verliezen kunnen oefeningen je helpen. Niet verkeerd dus.

2. Makkelijk plassen

Zodra jij het lastig vindt om te plassen kun je bekkenbodemspieren ook fanatiek trainen. Ze leren je niet alleen de spieren aanspannen, maar ook ontspannen. Hang jij wel eens boven het toilet? Doe dit niet, want je spieren ontspannen hierdoor niet optimaal en daardoor kun je niet goed je blaas leeg plassen. De kans op een ontsteking is zo groter.

3. Betere houding

Heb jij wel eens last van rugpijn, vooral onderin? Train dan je bekkenbodemspieren. Het beste wat je kunt doen is het kantelen van je bekken. Zet je handen in je zij en probeer je bekken te kantelen. Zorg er wel voor dat de stand van lichaam niet gaat veranderen. Span je spieren hiervoor iets aan.

4. Boost je seksleven

Je bloedtevoer naar je vulva neemt toe en daardoor verbetert de vaginale vochtigheid. Ook is de kans dat je meer opgewonden raakt groter. De vulva opening wordt nog strakker. Oh ja en niet te vergeten, je orgasmes worden intenser. Je seksleven krijgt een echte boost.