Heb je huisstofmijt allergie? Maak dan deze dingen in huis extra goed schoon

Wonen door Juliët

Een verstope neus, niesbuien en jeuk in de ogen. Allergisch zijn voor huisstofmijt is geen lachertje. Het is daarom erg belangrijk om je huis schoon te maken, zodat je de allergie kan verlichten. Gelukkig hebben wij een stappenplan voor je. Volg deze en merk verschil!

Maak deze dingen in je huis extra goed schoon als je last hebt van huisstofmijt

1. Opruimen

De eerste stap is het opruimen van je huis. Misschien niet je meest favoriete bezigheid, maar het zal toch een keer moeten gebeuren. Hoe minder spullen er rondslingeren, hoe minder stof er vastgehouden kan worden. Begin dus niet gelijk met schoonmaken, maar berg eerst even alles netjes op. Weg met die rotzooi!

2. Afstoffen

Zodra jij alles netjes aan de kant hebt, kun je met een natte microvezeldoek je kasten en rekjes gaan afstoffen. Werk hierbij van boven naar beneden, want zo zorg je ervoor dat het stof op de grond komt. Vergeet ook vooral niet je potten, decoratie en kaders, want deze vangen veel stof op. Dit willen we juist niet.

3. Stofzuigen

We gaan door met het stofzuigen. Probeer dit minimiaal twee keer per week te doen. Als je echt last hebt van huisstofmijt, dan mag je wel dagelijks gaan stofzuigen. Wist je trouwens dat het gemiddeld een halfuur duurt voordat ronddwarrelend stof neervalt? Wacht dus even na het afstoffen met stofzuigen. Let er wel op dat je de tijd neemt voor het stofzuigen. Pak de moeilijk bereikbare plekken, zoals onder de bank en de kast en televisie. Daar ligt meer stof dan je denkt. Na het stofzuigen is het tijd om te gaan dweilen.

4. Beddengoed wassen 

Dit is een hele belangrijke stap. Je moet namelijk één keer per week minimaal je bed wassen op 60 graden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de beestjes het niet overleven bij zo'n temperatuur. Zijn je kinderen allergisch voor huisstofmijt? Was dan ook even wekelijks de knuffels op 60 graden. Kunnen ze nou niet in de machine, dan moet je ze even een nachtje in een plastic zak in de diepvries leggen. Vergeet trouwens ook niet om je kussen regelmatig te wassen. Allergeen-dichte hoezen voor je matras en kussens houden huisstofmijt tegen, maar laten wel lucht en vocht door. Was deze ook minimaal twee keer per jaar op 60 graden.

5. Gordijnen en roosters stofvrij maken

Niet een wekelijks taakje, maar moet ook af en toe gebeuren. Het wassen van je gordijnen en het schoonmaken van je jaloezieën en je roosters en filters. Deze zit vol stof, dus eens inn de zoveel tijd moet je deze wel even een schoonmaakbeurt geven. Reinig bijvoorbeeld ook om de drie maanden al je ventilatieroosters. Ook die van je airco en het rooster van de dampkap.