Ojee! MAFS-expert klapt uit de school: 'Ze willen mensen die goed scoren op narcismetest'

Media door Alyssa

Gedragsbioloog Patrick van Veen is jarenlang te zien geweest als een van de experts in Married at First Sight. Gisterenmiddag werd duidelijk dat zowel Patrick als Radboud Visser een punt zetten achter hun werk bij het programma. Dit had alles te maken met de golf van kritiek die ontstond nadat er in het afgelopen seizoen ontzettend slechte matches waren gemaakt. Denk maar even terug aan Anneke en Dirk, of Milou en Sarath. De kritiek werd zo intens dat presentator Carlo Boszhard zelfs besloot zich ermee te bemoeien. Nu onthult Patrick in een interview met De Telegraaf wat er écht achter de schermen gebeurde bij Married at First Sight.

'Er vallen veel mensen voor ons af'

Patrick heeft al eens eerder laten doorschemeren dat de MAFS-experts niet volledig vrij zijn in het matchen van liefdeskoppels. De redactie bemoeit zich volgens Patrick te veel met de testen die de experts willen gebruiken. "We voeren persoonlijkheidstesten uit. Mensen die hoog scoren op 'open staan voor nieuwe ervaringen' passen niet bij extraverte mensen. Die eerste groep is snel geneigd om een nieuwe partner te zoeken, terwijl de tweede groep juist interessant is voor de redactie omdat ze openstaan voor alles wat de makers willen. Dan vallen er mensen af voor ons, terwijl de redactie zegt dat die mensen juist leuk zijn voor MAFS", deelt Patrick.

Narcismetest in MAFS

Tijdens de testdagen wordt er bij alle kandidaten ook een narcismetest afgenomen. "Mensen die daar hoog scoren willen wij als experts niet in het programma hebben. Dan zegt de redactie: het zijn wel leuke mensen voor tv. Dit is een strijd die je als expert voortdurend aan het voeren bent", aldus Patrick. Een woordvoerder van ITV, de producent van Married at First Sight, reageert: "De experts zijn in de lead bij alle afgenomen tests. Daarin volgen wij hun advies. We hebben in dit specifieke geval Patrick's advies als leidend beschouwd".

Reactie op vertrek

Na de aankondiging dat Patrick en Radboud MAFS zouden verlaten, kwam RTL vrij snel met een verklaring naar buiten. "We zijn hen dankbaar voor hun deskundigheid gedurende de afgelopen seizoenen van Married at First Sight en wensen hen veel succes bij hun volgende stappen", vertelde een woordvoerder van RTL aan ANP. De gedragsbioloog heeft zes seizoenen lang een rol gespeeld in MAFS, terwijl professionele matchmaker Radboud twee seizoenen lang te zien was. Het afgelopen seizoen werden ze bijgestaan door seksuologe Eveline Stallaart en relatiecoach Anne Campagne.

Lees ook: Zien! Dit is de nieuwe vriendin van Sarath uit Married at First Sight