Married At First Sight-expert Patrick over productie MAFS: "Als we zo doorgaan, zeg ik nee"

Media door Zita

De laatste weken van Married At First Sight zijn ingegaan. Nu het einde nadert, is er een discussie opgelaaid tussen de gedragsbioloog van het programma, Patrick van Veen en de producent ITV. Patrick vertelt hier meer over aan Veronica Superguide, want voor hem betekent dit misschien wel dat hij niet doorgaat met het programma.

Goede televisie niet in lijn met principes

In het liefdesprograma Married At First Sight zien we verschillende personen die aan elkaar gematcht worden. Het ene koppel past perfect bij elkaar, het andere koppel is binnen no time weer uit elkaar. Bijna weten we welke stellen nog bij elkaar zijn en welke niet. In de tussentijd is er een discussie ontstaan tussen gedragsbioloog Patrick van Veen en ITV, de producent van het programma. Dit komt door een vertrouwensbreuk tussen de experts en de producent. “Het proces van matchen ging helaas niet altijd zo plezierig,” vertelt Patrick.

Patrick vertelt dat hij het niet altijd eens is met de producenten van Married At First Sight. De redacteuren sturen de experts soms in een bepaalde richting bij het maken van een match. Patrick wil op zo’n moment dan juist meer rust en tijd; alles moet volgens hem heel snel.

Lees ook: Married At First Sight loopt ten einde: zijn déze MAFS-koppels niet meer bij elkaar?

Langdurige match door Married At First Sight

Voor Patrick en zijn mede-experts Eveline, Radboud en Anne draait het voor hen om één ding: langdurige matches maken. Patrick vindt het vervelend om te merken dat ITV en RTL meer gericht zijn op tv-maken en ze soms dingen influisteren waar hij het niet mee eens is. “Spannende televisie maken is niet altijd in lijn met een goede match vinden,” vertelt Patrick. Patrick denkt dat ook dat de kijken, de media én de wetenschap die onenigheid ook voelen. “De kritieken zijn niet mals en kijkers denken dat we alles voor de kijkcijfers doen.”

Context komt niet terug in het programma

Eerder kondigde Patrick met veel trots aan dat er in het nieuwe seizoen meer aandacht zou zijn voor het matchingproces. Zo zouden er gesprekken over waarom een kandidaat nog vrijgezel was meer naar voren komen. Van die context is helaas niks terechtgekomen volgens Patrick. “Zo begrijpt de kijker niet waarom ik sommige koppels zo gepusht heb. Als buitenstaander begrijp je die context niet,” vertelt Patrick. Dat is in dit seizoen meer dan ooit volgens Patrick.

Nieuw productieteam

Volgens de gedragsbioloog ligt het probleem vooral bij het vernieuwde productieteam van Married At First Sight. “Bij de vorige eindredacteur en sommige redacteuren wisten we precies wat we aan elkaar hadden. Dat is dit seizoen helaas veranderd: het team is vrij onervaren en daardoor weten ze niet altijd goed wat ik wil.” Er werd bijvoorbeeld niet geluisterd naar Patrick’s advies om sommige koppels op huwelijksreis tijd te gunnen. “Ik snap echt dat er tv gemaakt moet worden, maar soms was die tijdsdruk wel heel hoog.”

Lees ook: Married At First Sight-Malou deelt boodschap voor de kijkers: "tot nooit meer ziens!"

Evaluatiegesprek

Producent ITV heeft laten weten dat ze samen met Carlo Boszhard en de experts van het programma in gesprek gaan, hoe ze alles hebben ervaren. Voor Patrick is het duidelijk: “Als we volgend jaar op dezelfde manier verdergaan, dan zeg ik nee.” Als er een mogelijkheid tot verbetering komt, dan werkt hij graag weer mee. Hij vindt het namelijk nog steeds leuk om het programma te maken. “Ik kom zelf niet uit de tv-wereld en ben gewend aan open communicatie, maar dat is hier helaas niet altijd zo. Ergens de komende weken hebben we met ITV een evaluatiegesprek over wat er beter kan, dus daar kijk ik wel naar uit,” vertelt Patrick.

Bron: Veronica Superguide Beeld: NL Beeld / Patrick van Emst