Wat is het idee achter het hebben van aparte slaapkamers voor jou en je partner?

Relaties door Kyra

Op tv zie je koppels wel eens in aparte slaapkamers overnachten. Daar werkt dit allemaal goed. Werkt dit in het echt net zo goed, of zitten er haken en ogen aan? Dit zijn de positieve en negatieve kanten van het hebben van aparte slaapkamers met je partner.

Waarom aparte slaapkamers?

Apart slapen klinkt voor velen misschien raar, maar voor anderen is het een uitkomst. Voor ieder koppel heeft dit een andere reden. Apart slapen betekent natuurlijk niet dat je nóóit met elkaar slaapt. Het is namelijk heel makkelijk om bij elkaar te ‘logeren’. De ene keer bij jou, de andere keer bij je partner.

Pluspunten

Betere slaap

Slapen is bij veel koppels de nummer één reden om in een apart bed te slapen, of dit nu in dezelfde kamer is of juist een aparte ruimte. Het overgrote deel doet dit omdat de ander teveel snurkt. Je hebt hier ook apparaten voor, maar soms wil je de ander niet belasten met allerlei spullen die zijn gebruiken tijdens het slapen. Een aparte slaapkamer biedt dan een goede uitkomst. Ook als beide een ander slaapschema hebben, is het hebben van een eigen ruimte fijn. Als de één een ochtenddienst heeft en de ander juist ’s nachts werken gaat, wil je elkaars nachtrust niet verstoren. Als iemand tijdens jouw slaap veel beweegt en geluid maakt, hoor je dat. Ook hebben veel koppels met kinderen een aparte slaapkamer. Vooral stellen met jonge kinderen hebben hier baat bij. Overdag ben je druk bezig met de kinderen, waardoor die slaap extra belangrijk is.

Minder stress

Doordat je beter slaapt, heb je ook minder last van stress. Deze staan namelijk nauw met elkaar in verbinding. Slaap je slecht, dan heb je meer stress. Heb je meer stress, dan slaap je slecht. Als het hebben van een eigen slaapruimte helpt bij je slaap, is het ook mogelijk dat je stresslevels naar beneden gaan. Zorg er dus voor dat je werk en privé zo gescheiden mogelijk houdt. Zoek ook een hobby waar je je hoofd op nul zet en je jezelf helemaal uitput. Zo slaap je lekkerder en ben je minder gestrest.

Tijd voor jezelf

Apart van elkaar slapen geeft je meer ruimte voor jezelf. Je krijgt de mogelijkheid om je even terug te trekken naar je eigen plekje. Tuurlijk is het een optie om je terug te trekken op de gezamenlijke slaapkamer, maar dan is er altijd de kans dat je de ander komt kijken. In je eigen kamer zit je met jezelf en krijg je de tijd om even je gedachten op orde te krijgen.

Het is je eigen plekje en dat betekent ook de inrichting. Hebben jullie totaal andere smaken? Dan is er eindelijk de mogelijkheid om los te gaan in jullie eigen ruimtes. Wil jij super strak en de ander één en al kleur? Geen probleem!

Minpunten

Minder één op één

De tijd in de slaapkamer is voor veel stellen het enige moment dat ze echt met elkaar zijn. Even naast elkaar lezen, praten of tv kijken. Overdag ben je druk met werk, het huishouden en mogelijk de kinderen. In de slaapkamer bespreek je dan vaak dingen waar je overdag de kans niet voor hebt. Ook dit moment neem je weg als je slaapt in een aparte slaapkamer. Tenzij je deze momenten echt inlast, is het lastiger. Deze gesprekken horen overigens natuurlijk te ontstaan; bepaalde momenten kiezen geeft je soms meer stress dan nodig.

Kans op uit elkaar groeien

Dit heeft ook te maken met het punt hierboven. Je ziet elkaar minder en minder, wat de kans op uit elkaar groeien alleen maar groter maakt. Let er dus op hoe jullie leven er overdag uitziet voordat jullie het besluit nemen. Heb je overdag genoeg tijd voor elkaar? Dan is apart slapen geen probleem. Zien jullie elkaar overdag al niet? Denk er dan twee keer over na. Op een gegeven moment voelt het meer als huisgenoten dan een echte relatie.

Minder intimiteit

De intimiteit van partners gaat mogelijk ook achteruit als je slaapt in een aparte slaapkamer. Als je eenmaal in je eigen bed ligt, is het vermoeiend om er weer uit te gaan om naar de ander te gaan. In een gezamelijk bed komen intieme momenten op een natuurlijkere manier. Door de seks in te plannen, verlies je eigenlijk de spontaniteit. Volgens sommige verbetert apart slapen juist de seks. Je hebt het minder, waardoor het moment dat jullie wél intiem zijn, een stuk specialer is.

Lees ook: Dit type koppel blijft vaak het langst samen