Waarom je élke dag SPF moet gebruiken, zelfs zonder zon

Producten door Zara

Waar je vroeger enkel dacht aan SPF (Sun Protection Factor) in je zonnebrand bij een dagje naar het strand, is het steeds meer gebruikelijk om dit mee te nemen in je dagelijkse skincare. Het is tegenwoordig ook vaker te vinden in dagcrèmes of foundations. En ja, het wordt zelfs aangeraden om elke dag SPF op te doen, zelfs in de winter. Maar waarom is dit nu zo belangrijk?

Inhoudsopgave

Het beschermt je huid tegen schadelijke stralingen

De belangrijkste reden om SPF te gebruiken, is om je huid te beschermen tegen ultraviolette straling van de zon. Deze straling dringt diep door in de huid en is het hele jaar door aanwezig - dus ook op bewolkte dagen. Je hoort het vast wel vaker, maar een langdurige blootstelling aan deze UVA- en UVB-stralingen verhoogt ook het risico op huidkanker. Het gebruik van SPF vermindert dit risico aanzienlijk.

Het vermindert tekenen van veroudering

Misschien ken je het nog: de virale foto van de vrachtwagenchauffeur die 28 jaar lang vanwege werk op één gezichtshelft meer werd blootgesteld aan de zon. Een heel zichtbaar resultaat van zonbeschadiging.

Het zit zo: UVA- en UVB-stralingen beschadigen collageen, hetgeen wat ervoor zorgt dat je huid stevig, glad en rimpelvrij blijft. Zonde, vooral als je elke dag een skincare routine aanhoudt. En mooi meegenomen voor de rijpere huid: het is wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van SPF rimpels en pigmentvlekken vermindert.

Lees ook: 4x makkelijke manieren om elke dag SPF te gebruiken

SPF meenemen in je dagelijkse routine: hoe? 

Als je de beste kwaliteit van je huid wil behouden, is het dus belangrijk om dagelijks SPF aan te brengen. Als je veel binnen zit, is een SPF 30 al prima, maar als je veel buiten te vinden bent, dan raden we je aan om te kiezen voor een SPF 60 of hoger. Je kunt het voor je skincare producten aanbrengen, of na een moisturiser. Idealiter zou je het om de twee uur opnieuw moeten aanbrengen, in dat geval is het handig om standaard een travelsized SPF mee te nemen in je handtas, zodat je altijd voorbereid bent.