4X dingen waarbij je olijfolie kunt gebruiken als schoonmaakmiddel

Eten door Anjali

Olijfolie is niet alleen goed bij koken, maar wist je dat je het ook kunt gebruiken voor het schoonmaken? Dit kun je ermee reinigen.

Olijfolie voor hout

Houten spullen kunnen weer stralen door het gebruik van deze olie. Meng twee kopjes olie met een kopje azijn of citroensap, en breng het op de oppervlakten aan met een zachte doek. Wrijf het mengsel goed in, zodat het zich goed kan verdelen en sneller intrekt. Haal het goedje over houten kastjes, stoelen, dienbladen of andere spullen heen en je zult merken dat ze weer blinkend schoon zijn, stralen en een diepere kleur (terug)krijgen. Het schone komt vooral door de citroensap of azijn, de olie zorgt ervoor dat het mooi glimt.

Leer

Heb je een leren stoel of bank, of heb je nog een leren jas hangen? En zijn deze wat dof geworden, zitten er krassen in of drogen ze een beetje uit? Doe wat olie op een doekje en wrijf hiermee over het leren oppervlak. Het leer wordt weer gevoed en je zult zien dat het opknapt en en weer snel glanzend uitziet.

Gietijzer

Afwassen doe je waarschijnlijk met een afwasborstel en wat afwasmiddel, maar bij een gietijzeren pan kun je dit absoluut niet doen. Een regel van de pan is dat je deze goed voorbereid, om zo zijn anti-aanbaklaag, de beschermende laag, goed te houden en niet te beschadigen. Je maakt deze dan ook nooit schoon met zeep, hooguit een beetje water (en dat is eigenlijk al een no-go). Maak daarom geen sopje, maar meng wat olijfolie en zeezout bij elkaar en gebruik dit mengsel als een soort scrub om de aangekoekte resten van de pan af te krijgen. Je zult merken dat de pan na verloop van tijd nóg fijner bakt, en dat er niets aan de pan blijft plakken. De olie zorgt namelijk voor de anti-aanbaklaag, waardoor je minder hoeft te poetsen.

Bestek

Wrijf je zilveren bestek in met olijfolie, en verbaas je over hoe nieuw het bestek eruit ziet. De kleine krassen zijn verdwenen en het ziet er over het algemeen minder dof uit. Ook zal de olie een beschermende laag vormen, waardoor het langer mooi blijft. Smeer er alleen niet te veel op, dat zorgt ervoor dat het bestek snel uit je handen glijdt. Gebruik een heel klein beetje, en poets met een zachte doek de overtollige olie eraf. Dan zul je het beste resultaat krijgen.