Is patat misschien gezonder dan we dachten?

Eten door Anjali

Om het maar direct duidelijk te maken: patat is niet gezond. Maar er zijn wel positieve punten waardoor je je niet schuldig hoeft te voelen.

Patat

We houden zo veel van friet, dat maar liefst 41 procent van de gehele nationale bevolking minstens één keer per week friet eet. Het is alleen niet heel erg voedzaam, ook al is het gemaakt van aardappel. Tijdens het frituren verandert er namelijk nogal veel aan de samenstelling van de aardappel.

De aardappel

Aardappelen zitten in de schijf van vijf omdat ze veel vitamine B en C en mineralen als fosfor en kalium bevatten. Hierdoor zijn gekookte aardappels goed voor het zenuwstelsel, de bloeddruk, de weerstand en de stofwisseling van de mens. Ook helpen ze bij een goede werking van de darmen, omdat ze veel probiotica bevatten: dit is voeding voor gezonde darmbacteriën. Aardappelen zijn dus gezond, maar hoeveel van het gezonde blijft er over na het frituren?

Frituren

Het water in aardappelen wordt tijdens het maken van patat voor een groot deel vervangen door frituurvet, waardoor het aantal calorieën erg toeneemt. Je krijgt dan ook per honderd gram zo'n vier keer zoveel calorieën binnen. Gekookte aardappels zorgen er daarbij ook voor dat je je langer verzadigd voelt, waardoor je er niet te veel van gaat eten. Friet kun je eindeloos blijven eten, dus wanneer je wil afvallen is deze snack geen goede keuze.

Positief

Toch is er wel goed nieuws: aardappels bevatten van sommige voedingsstoffen juist meer wanneer je het frituurt. Er zit bijvoorbeeld meer kalium en vitamine C in patat dan in gekookte aardappelen. Kalium is goed voor de bloeddruk en het vochtbalans in het lichaam, en zorgt er daarbij ook voor dat zenuwprikkels goed geleid worden. Vitamine C beschermt tegen ziektes en helpt tegen vermoeidheid. Omdat het water in aardappelen tijdens het frituren verdampt, neemt het gewicht van de aardappelen af. Sommige voedingsstoffen blijven dan nog wel gelijk in aantal. Eet je dus patat, dan krijg je per gram meer van die vitaminen als vitamine C en mineralen als kalium binnen.

Gezonde opties

Friet is dus nog steeds niet gezond, maar heeft wel positieve eigenschappen. Voel jij je slecht wanneer je het eet? Deze tips helpen je een gezondere keuze te maken:

  1. Niet te veel zout: Patat bevat meer kalium dan gekookte aardappelen, maar als je er vervolgens meer zout overheen gooit, is dat alsnog slecht voor de bloeddruk. Beperk daarom de hoveelheid zout.
  2. Gezonde bijgerechten: In plaats van gefrituurde snacks bij de friet, kun je beter kiezen voor gezonde bijgerechten, zoals kippenvleugels, rundvlees of groenten.
  3. Niet frituren: Sommigen zijn absoluut tegen de airfryer, maar toch blijkt dat fiet uit de airfryer maar liefst zeventig procent minder vet bevat. En minder vet betekent minder calorieën.
  4. Minder saus: Optioneer voor minder saus, kies voor een light-variant of eentje zonder suikers, of maak je eigen sausje. Mayonaise kun je bijvoorbeeld maken door magere yogurt en een gezonde olie te mengen.