Hier moet je mee stoppen volgens de gynaecoloog

Intiem door Juliët

De gynaecoloog zal nóóit over je oordelen. Het is dan ook een ideale plek om heen te gaan waar je kunt praten over onderwerpen waar jij je misschien wel eens voor schaamt. Toch zijn er veel dingen waar je je onbewust zorgen over maakt, wat helemaal niet nodig is. De volgende dingen moet je dan ook meteen mee stoppen volgens de gynaecoloog.

Dingen waarmee je moet stoppen volgens de gynaecoloog

1. Nerveus om een afspraak te maken

Het is echt niet erg om een beetje bang te zijn, maar laat je het niet tegenhouden. Bel rond en zoek een arts op die jou een goed gevoel geeft. Zodra jij een afspraak maakt, geef dan ook aan dat je wat nerveus bent. Dan weten ze er in ieder geval vanaf. Je kan dan ook merken of ze je op je gemak proberen te stellen of juist niet. Je wilt iemand die jou begrijpt.

2. Wachten tot je seksueel actief bent voordat je een afspraak maakt

Dat je nog nooit seks hebt gehad, betekent niet dat je niet langs de gynaecoloog kan. Deze persoon is juist belangrijk voor je gezondheid. Mocht je een probleem hebben, dan is het verstandig om daar meteen mee aan de slag te gaan. Zodra je dan wel seks hebt gehad, heb je in ieder geval een arts die je al vertrouwt. Een klik is wel belangrijk, want het is een erg gevoelig en intiem gebied.

3. Check-up uitstellen

We weten dat het ongemakkelijk voelt om met iemand over je vagina te praten, maar hou in de gedachten dat je gynaecoloog al zoveel heeft gezien. Wees eerlijk tegen de dokter en vertel wat er speelt. Als je iets hebt wat je beschamend vindt om te vragen, dan schrijf je het gewoon op en neem je het mee.

4. Hygiëne hype

Producten die het down under naar bloemetjes wil laten ruiken. Vagina douches worden vaak geassocieerd met een hogere kans op bekkenontsteking. Het advies is vooral om die dingen niet te gebruiken. Als je vindt dat je vagina extra ruikt, maak dan een afspraak om te checken of je geen infectie hebt. Was je vagina gewoon met water, meer heb je niet nodig.

5. Zorgen maken over scheer-gewoontes

Of je nou Brazilian wax hebt of een wildernis, de gynaecoloog maakt het niks uit. Hoe vaak komen ze wel niet tegen dat patiënten hun excuses aanbeiden, omdat ze niet geschoren hebben. Dit hoef je echt niet te doen. De dokter denkt hier echt niet aan.

6. Blaasontsteking afwachten

Zodra jij merkt dat je symptomen hebt die passen bij een blaasontsteking, trek dan aan de bel. Een blaasontsteking kan namelijk overgaan in een nierbekkenontsteking en dit wil je niet. Ga dus meteen naar de huisarts als je klachten hebt. Oh ja en drink voldoende.

7. Brandende gezondheidsvragen op Google zoeken

Dat een zoekmachine als Google handig is weten we allemaal, maar je kan er ook in doorslaan. Door alle gezondheidsvragen op te zoeken op internet maak je jezelf vaak alleen maar gek. Dr. Google is geweldig voor algemene gezondheidskwesties, maar als je echt medisch advies nodig hebt kun je beter naar de dokter gaan.

8. Last van PMS

Heb jij last van hevige krampen of de meest gekke stemmingswisselingen? Je moet niet elke maand lijden, dus laat je vooral onderzoeken. het is vaak iets simpels wat zo behandeld kan worden.

9. Lak hebben aan veilige seks

Ben jij niet van plan om te vragen om anticonceptie? Weet dan dat de gynaecoloog letterlijk elke dag over dit soort dingen praat. Ze kan je alle mogelijke opties laten zien en vooral jou helpen kiezen. Artsen hebben liever dat je dit doet voor dat de daad begint dan dat je maar niks geen bescherming neemt omdat je niet durft te vragen. Je bent dan beschermd tegen ongewenste zwangerschappen en SOA's.

10 Afspraken afzeggen om je ongesteldheid

Je hebt een afspraak bij de dokter en je meld je af, omdat je ongsteld bent geworden. Erg verleidelijk maar doe dit niet gelijk. Het kan nooit kwaad om de arts even te bellen en te vragen of je nog langs kan komen. Over het algemeen vinden de artsen het fijn als je gewoon komt, want de volgende keer kun je ook ongesteld zijn. Een afspraak maken is niet altijd zo makkelijk.