Waarom je je winterjas echt uit zou moeten doen in de auto

Lifestyle door Anne-Fleur

Het zonnetje laat zich nog steeds maar weinig zien en ook de temperaturen zijn naar onze mening nog steeds veel te laag. Grote kans, dat wanneer jij je auto instapt, je je winterjas dan ook gewoon lekker aanhoudt. Superslim zou je denken, maar de ANWB waarschuwt dat je dit beter niet kunt doen. Dit is waarom!

Lees ook: Dit zijn de beste stedentripjes die bereikbaar zijn met de trein

Winterjas uitdoen in de auto

Hoewel het ook in de auto freezing kan aanvoelen, is het volgens de ANWB toch beter om je dikke winterjas uit te doen wanneer je je voertuig instapt. “Bij een ongeluk kan het ernstige verwondingen en zelfs interne bloedingen veroorzaken", zo stellen zij op hun website. Oei...

Experiment

De ADAC, de Duitse zusterclub van de ANWB, deed een experiment waarbij een normale, dagelijkse verkeerssituatie nagedaan werd. Dit was ook wel “te vergelijken met een kop-staartbotsing in stadsverkeer”, vertelt de organisatie. In het experiment werd een volwassene met een dikke winterjas én een kinderzitje met pop in de auto gezet.

Daarna begon de auto 16 kilometer per uur te rijden, waarna er een noodstop plaatsvond. De noodstop ging in het experiment goed, maar ook bleek dat de gordel diep in de buik had gesneden. De reden hiervan is, volgens de onderzoekers, dat de winterjas te dikke vulling had, waardoor er teveel ruimte tussen de riem en het lichaam zat. Dat kan dus - ook in het echte leven - zorgen voor ernstige verwondingen aan de ingewanden en zelfs voor inwendige bloedingen.

Kou lijden in de auto?

Oké, geen winterjas aan de in de auto, dus. Moeten we dan kou lijden tijdens het autorijden? Dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Voor de koukleumpjes onder ons geeft het ANWB aan dat je de jas wel óver de riem mag aandoen. Zo zit er nog steeds minimale ruimte tussen het lichaam en de riem én heb je het niet stervenskoud. Hetzelfde geldt voor kinderen.

Mocht je een beetje schichtig zijn geworden van deze waarschuwing van de ANWB, dan kun je altijd nog de verwarming op standje sauna zetten. We moeten toch íets doen om deze koude dagen te overleven...

Lees ook: Waarom je in immense kou niet te heet moet douchen