Rijangst: zo kom je er vanaf

Psyche & spiritualiteit door Karin
Je hebt je rijbewijs (op wonderbaarlijke wijze) gehaald. Maar zodra je plaatsneemt achter het stuur en de contactsleutel omdraait, breekt het zweet je uit. Je moet weer zien te overleven tussen het overige verkeer: je hebt rijangst.
 
Geloof me, je bent niet de enige: hier bij ons op de redactie zitten ook twee dames die niet zo goed de weg meer op durven, en daarvan ben ik er één. En eigenlijk weet ik precies waardoor het komt. Ik woon in een grote stad: ik ga overal met de bus, tram of op de fiets naartoe. Voor een auto heb ik geen geld, en dus rijd ik nooit meer. Hierdoor heb ik een intense fobie gecreëerd voor alles met een uitlaat en koplampen. 
 
Maar niet alleen te weinig rijden kan een oorzaak zijn van rijangst. Ook mensen die ooit een ongeluk hebben gehad, krijgen er soms mee te maken. En daarom voor al onze ladies die klamme handjes krijgen bij het denken aan een snelweg: hier een paar gouden tips voor het overwinnen van je angst.
 

Ontwijk je angst niet
Het slechtste want je kunt doen is je angsten ontwijken, want daar help je jezelf niet mee. Komt het je bekend voor dat je smoesjes gaat verzinnen als iemand je vraagt of je de Bob wilt zijn? Of ontwijk je snelwegen, omdat je alleen op provinciale wegen durft te rijden? Mocht je een keer van Zeeland naar Groningen moeten karren, is het toch aan te raden de snelweg te nemen. Dus wees hard en confronteer jezelf met je angsten. Na afloop heb je dan wel een schouderklopje verdiend.

Oefen met een vertrouwd persoon
Mocht je niet meer zo goed alleen durven rijden, vraag dan of een vertrouwd persoon naast je komt zitten in de bijrijdersstoel. Bedenk goed van tevoren wie je vraagt, tenslotte zit je ook niet op een bemoeial te wachten of iemand waar je alleen maar nog zenuwachtiger van wordt.

Bouw het rustig op
Ga niet meteen in hartje Amsterdam over de Keizersgracht crossen en vijfbaans rotondes pakken. Rijd eerst op wat provinciale wegen of desnoods een industrieterrein. Pak daarna de snelweg en rijd dáárna in een grote stad.

Neem een paar rijlessen
Mocht je nou echt denken dat je het niet alleen kunt overwinnen, bel dan een rijschool op voor een paar opfrislesjes. Schaam je niet, dit gebeurt regelmatig. Misschien is het helemaal fijn als je weer je oude vertrouwde instructeur kunt charteren.
 

Koop een auto
Oké, dit klinkt misschien een beetje raar. Maar als je angst overkomelijk is en het puur ligt aan het feit dat je te weinig rijdt, koop dan een auto! (Indien je spaarvarkentje natuurlijk redelijk gevuld is.) Je dwingt jezelf hiermee regelmatig te rijden en je komt erachter dat het echt niet zo eng is als je dacht. Geloof me, je bent zo van je rijangst af. Het is tenslotte best lullig als je een paar duizend euro hebt uitgegeven aan iets wat je nooit gebruikt.

Twijfel niet
In het verkeer is 't het beste voor jezelf en je medeweggebruikers als je niet twijfelt. Springt het stoplicht plots op oranje? Schrik niet om vervolgens keihard te remmen, maar rijd relaxed door. Sta je op een druk kruispunt? Neem de beslissing om voorrang te geven of te nemen en stop niet halverwege het kruispunt om die ander tóch maar voor te laten. Durf ook gewoon voorrang te nemen. Met de fiets durf je dat tenslotte ook.
 
Regel een navigator
Als je ergens naartoe moet rijden waar je de weg niet weet, kan dat voor nog meer stress zorgen. Zo?n papiertje op je schoot waar links, rechts, links op staat speelt er ook niet echt op in als je verkeerd rijdt. Het is een investering, maar koop of leen daarom een navigator. Scheelt een hoop stress.
 
Let niet op de bestuurders achter je
Waar veel mensen zenuwachtig van worden is de mensen die achter ze rijden. Ik heb het persoonlijk een keer voor elkaar gekregen om door de zenuwen voor het stoplicht twee keer achter elkaar m?n motor af te laten slaan, om vervolgens luid joelend voorbij gesjeesd te worden door de auto achter me. Als je je druk maakt over degene achter je die haast heeft, word je alleen maar paniekerig.

Heb jij last van rijangst (gehad)? En hoe heb je dit overwonnen?