Wel of niet doen: oud water in de waterkoker opnieuw verwarmen en gebruiken?

Vrije tijd door Juliët

Een drukje op de knop en daar is je thee, ideaal! Maar wat doen we nou eigenlijk met het overgebleven water in de waterkoker? Kunnen we dit hergebruiken of we moeten we het juist weggooien? Wij hebben dit voor je uitgezocht. Lees gauw verder!

Water

Over het algemeen is het water wat wij drinken uit onze kranen van goede kwaliteit. Het is zo schoon dat iedereen het gewoon zorgeloos kan drinken. Water kan je ongekoeld een paar dagen bewaren en gekoeld water blijft zelfs tot een week goed. Bedorven water kun je proeven, ruiken en zien. Wist je dat ons drinkwater lage doseringen van gevaarlijke stoffen als arsenicum, nitraten en fluoride bevat? Deze stoffen zijn niet goed voor onze gezondheid. Zodra jij water kookt, zorgt de verdamping ervoor dat de hoeveelheid gevaarlijke stoffen toeneemt.

Handleiding waterkoker

Maar hoe zit het nu precies met het koken van het water? Het is belangrijk om altijd goed de handleiding te lezen van de waterkoker. Zo weet je hoe je hem veilig gebruikt. Het is aan de fabrikanten de taak om een waterkoker te produceren die niet schadelijk is voor de gezondheid van gebruikers. Zo staat in een handleiding dat je bij het eerste gebruik, het gekookte water moet weggooien. Ook staat er soms dat dat je bij elke keer koken vers water moet gebruiken. Lees de handleiding dus goed door!

Kalk

De kans op kalk is een stuk groter, wanneer je water in de koker bewaart. Er wordt namelijk calcium en magnesium afgezet. Dit zou je kunnen proeven, maar het is verder niet schadelijk. Witte aanslag heeft met name invloed op de levensduur van het apparaat. Wees dus verstandig en laat water niet wekenlang in de waterkoker. Ontkalk hem vooral ook af en toe eventjes.

 

Smaak

Water zou je in principe best een paar keer kunnen hergebruiken. Over het algemeen kan er geen risico optreden door schadelijke bacteriën, want deze worden met het koken telkens gedood. Tenzij er in jouw handleiding staat dat het wordt afgeraden, dan moet je het water eventjes verversen. Het opnieuw verhitten van water kan misschien invloed hebben op de smaak en kwaliteit van het water, maar dat is per situatie weer anders. Denk vooral aan hoe lang het water in de koker heeft gestaan, de omgevingstemperatuur en wat de voorkeur is van de persoon. Echte theeleuten beweren dat vers water de smaak van thee bevordert. Dus ga jij voor vers water of ga jij hergebruiken?