Het is vandaag "doe vriendelijk dag": zo word jij wat vriendelijker voor je medemens

Vrije tijd door Maya Luz

Vandaag is het 'Doe vriendelijk dag'. Vriendelijk zijn tegen je medemens voelt als iets dat we sowieso wel doen, maar je kan altijd een beetje extra lief zijn voor de mensen om je heen. Dit is hoe jij vandaag extra vriendelijk kunt zijn voor je medemens.

Lees ook: Deze sterrenbeelden zijn altijd en overal te vroeg

Houd de deur open

Een van de simpelste manieren om vriendelijk te zijn naar je medemens, is door ze op kleine manieren te helpen. Zelf de deur open doen is natuurlijk niet veel moeite, maar je kan iemand er toch enorm mee helpen. Dus kijk vooral even voor en achter je wanneer je een deur opent. Is er iemand in de buurt die ook door de deur wil, houd hem dan even open voor ze. Ook kleine gebaren kunnen een grote impact hebben.

Bied hulp aan

Zie je vandaag iemand die hulp nodig heeft? Bied het dan vooral aan. Denk aan iemand die ergens niet bij kan in de supermarkt of iemand die iets heeft laten vallen dat je op kunt rapen en terug kunt geven. Je kan ook de belangrijke mensen in je leven hulp bieden. Denk aan je partner of huisgenoot helpen met de was, vaat of andere schoonmaakklusjes. Help je ouders met koken of bied een broertje of zusje om ze te helpen met leren voor een toets.

Geef een spontaan complimentje

Complimentjes kunnen je humeur aanzienlijk verbeteren. Maak er daarom vandaag werk van om mensen complimentjes te geven. Zie je bijvoorbeeld iemand lopen met de leukste schoenen die je ooit gezien hebt, zeg dit dan vooral tegen ze! Geef mensen ook complimentjes over dingen die ze gedaan hebben. Laat anderen weten hoe trots je op ze bent, dit kan echt veel betekenen voor iemand.

Laat iemand anders voorgaan

We hebben het allemaal druk en we hebben allemaal haast. Als je zelf vandaag wel wat extra tijd hebt, kun je dit gebruiken om andere mensen te helpen. Wees vriendelijk en laat iemand met maar een paar boodschappen bijvoorbeeld voor gaan bij de kassa.

Glimlach

Ben je niet in de gelegenheid om iemand fysiek te helpen? Dan kun je altijd vriendelijk zijn door je beste glimlach op te zetten. Iemand begroeten met een glimlach is veel leuker dan met een chagrijnige frons toch! Lach naar de mensen die je tegenkomt vandaag. Denk aan de conducteur in de trein, de cassière in de supermarkt en de buurman!

Maak een praatje

Zie je het zitten om je vriendelijkheid iets gedurfder aan te pakken? Dan kun je altijd kijken of je een praatje kunt maken met iemand. Denk aan winkelmedewerkers, mensen die je tegenkomt in het OV of andere mensen die je gedurende de dag tegen het lijf loopt. Misschien leer je wel iets nieuws of maak je nieuwe vrienden. Sommige mensen zullen ook enorm veel waarde hechten aan dit simpele gebaar.

Lees ook: Volgens onderzoek is dit de beste maand om te starten met goede voornemens