Volgens onderzoek is dit de beste maand om te starten met goede voornemens

Vrije tijd door Anne-Fleur

Hoe gaat het met jouw goede voornemens? Ben jij er nog druk mee bezig of heb je ze stiekem al in de prullenbak gegooid? Vanaf 1 januari gaat bij velen de knop om en werkt menig mens aan hun goede voornemens. Toch gooien ook velen twee weken later (deze dag heet zelfs Quitter's Day) de handdoek alweer in de ring. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat je veel beter op een ander moment met je goede voornemens kunt starten.

Lees ook: Hoe koud het ook is: waarom je niet met de verwarming aan moet slapen

Beste maand om te starten met goede voornemens

Je zou denken dat januari de beste tijd is om te beginnen met alle goede voornemens die je hebt opgesteld voor jezelf. Nieuw jaar, nieuwe kansen, toch? Toch is uit onderzoek gebleken dat een andere maand in het jaar veel beter is om te beginnen. En deze maand is... april! We leggen het je graag uit.

Onderzoek

Wetenschappers van de Exeter University in het Verenigd Koninkrijk kwamen er door wiskundige berekeningen achter dat januari helemaal niet de beste tijd was om te beginnen met goede voornemens. Dit gaat dan vooral om goede voornemens die te maken hebben met je gezondheid. Uit het onderzoek bleek dat in de winter (januari, dus) jouw lichaam heel anders reageert op simpele dingen zoals voedsel. Je cravings naar suiker en vet zijn veel hoger, waardoor het veel lastiger is om nieuwe gewoontes aan te leren.

April is de beste startmaand

Onderzoeker Andrew Higginson zegt hierover: "Alle dieren, waaronder ook de mens, hebben de neiging om aan te komen in de winter. Vet opslaan is een manier om jezelf te beschermen tegen barre periodes waarin er geen of weinig eten te vinden is. Daarom is nieuwjaar niet het beste moment om met een nieuw dieet te beginnen. Wacht een paar maanden tot april of mei, dan beginnen de groenten weer te groeien en ebt die onbewuste angst van ons lichaam om af te vallen langzaam weg, waardoor het makkelijker zal gaan."

Lange termijn denken

Wat natuurlijk ook meehelpt is dat wanneer je in april begint met je goede voornemens (en dit ook volhoudt), je ook in de winter hiervan kan profiteren. Je lichaam zou dan al lang gewend zijn aan de nieuwe habits, waardoor je ook heel anders de winter doorkomt. Win-win!

Lees ook: Dit is waarom slapen naast een snurkende partner slecht is voor je gezondheid