De gezondste en ongezondste snack in de snackbar (en waarom)

Eten door Anjali

Snacks van de snackbar zijn heel lekker, maar zeker niet gezond. Toch kun je de schade beperken, door de snack te kiezen die het 'gezondst' is.

Top 5

Wanneer je de snackbar binnenloopt ben je niet persé op zoek naar iets gezonds, en dat weten we. Je bent er immers voor de lekkere trek, en niet om op de lijn te letten. Maar welke vette hap neem jij het liefst? Quest onderzocht vijf populaire snacks op welke het gezondste is, en wat blijkt? Een kaassouflé stelt teleur: met te veel calorieën en foute vetten staat de kazige hap op plek vier. De bijna 'uitgestorven' bamischijf bevat te veel suiker, waardoor 'ie op plek drie belandt. De frikandel en de kroket zijn ook niet echt goed voor je, maar de frikandel staat op plek twee, omdat 'ie meer zout bevat dan de kroket. Wat nu de gezondste en ongezondste snack in de snackbar zijn, lees je hieronder.

De ongezondste snack van de snackbar

Maar wat is nu de meest ongezonde snack? De berehap staat op de laatste plek, stijf onderaan op nummer vijf. Dit is omdat deze het zwaarst wegen, namelijk ongeveer 150 gram. De andere snacks wegen ongeveer de helft, dus je krijgt veel meer calorieën binnen. Zelfs als je alle snacks per 100 gram zou vergelijken, zou de berehap het slechtste uit de test komen. Daarnaast bevast de berehap meer dan de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout.

Vraag je het aan diëtist Femke van Liere, die voor het AD on derzocht wat de gezondste en ongezondste bestelling is, zegt zij dat de mexicano het ongezondst is. Deze heeft 390 calorieën, waarvan een groot deel bestaat uit onverzadigde vetten. Ook bevat het maar liefst 7,3 gram zout, terwijl de aanbevolen hoeveelheid per dag zes gram is.

De gezondste snack

Zoals je misschien al geraden hebt, is de kroket het beste uit de test gekomen volgens Quest. Dit omdat de kroket 190 calorieën bevat en er minder zout inzit dan een frikandel, die op plek twee staat. Ook wordt aangeraden dat de kroket alleen wordt gegeten als vervanger van gewoon vlees bij maaltijden, en niet naast de normale maaltijden gegeten wordt. Het blijft immers een gefrituurde hap, dus écht gezond is het niet

Volgens het AD kun je het beste kiezen voor een kipsaté zonder saus. Deze heeft de minste calorieën en vetten, waarbij de vetten vooral verzadigd zijn. Eigenlijk kun je het zien als gewonde stukjes kipfilet, omdat je er geen saus bij neemt.