Om déze reden is muziek van artiesten als Taylor Swift en Harry Styles verwijderd van TikTok

Media door Jennifer

Vooral fans van onder andere Taylor Swift, Harry Styles en Billie Eilish zullen het gemerkt hebben. Sinds donderdag 1 februari hoor je bij filmpjes op TikTok soms plotseling geen liedjes meer van deze artiesten. Huh? Dit komt door een strijd tussen Universal Music Group (UMG) en TikTok. UMG eist namelijk een eerlijke prijs voor de muziekrechten uit hun stal. Alleen wil de deal nog niet lukken.

UMG in strijd met TikTok

Het socialmediaplatform TikTok, eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance, is tegenwoordig één van de meest gebruikte apps. Vorig jaar zaten dagelijks zo'n 2,5 miljoen gebruikers actief op het platform, wat bijna een miljoen meer is dan een jaar daarvoor. Het platform staat vol met grappige, inspirerende video's, waar vervolgens een liedje onder wordt gemonteerd. Natuurlijk verschijnt al deze muziek niet zomaar op TikTok. Het socialmediakanaal betaalt geld voor de rechten van de muziek. En over dat geld is nu een strijd ontstaan tussen platenmaatschappij Universal Music Group en TikTok. UMG vindt namelijk dat zij te weinig krijgen voor de muziekrechten van artiesten uit hun stal. Ze eisen een eerlijke prijs voor de muziek.

Alleen zijn de onderhandelingen tussen UMG en TikTok helaas mislukt. Dit tot grote teleurstelling van fans als Taylor Swift, Harry Styles en Billie Eilish. Hun muziek is nu namelijk (tijdelijk) verwijderd van het socialmediaplatform. Daardoor hoor je bij sommige filmpjes geen geluid meer. Gebruikers kunnen het geluid bij desbetreffende video's aanpassen.

Muziek (tijdelijk) verwijderd

TikTok is teleurgesteld over de reactie van UMG, "dat zijn eigen hebzucht belangrijker vindt dan de belangen van zijn artiesten". Zij noemen het socialmediaplatform namelijk belangrijk voor het ontdekken en promoten van artiesten. In de afgelopen jaren bewezen ze ook, dat veel nummers populairder zijn geworden door de app. Met andere platenlabels en uitgevers heeft TikTok wel een 'artist-first' overeenkomst bereikt.

UMG ziet in dat het verwijderen van hun muziek van TikTok gevolgen kan hebben voor de desbetreffende artiesten. Echter houden ze vol en vechten ze graag voor eerlijke voorwaarden. Overigens wordt al langer geklaagd over TikTok en het feit, dat ze geen eerlijke prijs betalen voor muziekrechten. Toch vinden veel bedrijven het een stap te ver om daadwerkelijk liedjes van TikTok te verwijderen. Zo hebben Warner Music Group en Sony Music wél nieuwe licentieovereenkomsten afgesloten.

Lees ook: Dit zijn de nieuwjaarstrends van 2024 op TikTok