RTL sluit contract van vier jaar af met Matthijs van Nieuwkerk: "dagelijks programma niet uitgesloten"

Media door Jennifer

De tv-carrière van Matthijs van Nieuwkerk draait weer verder. Vandaag is namelijk bekendgemaakt, dat de presentator een nieuwe kans krijgt bij de commerciële omroep RTL. Met RTL heeft hij een contract afgesloten van vier jaar. Volgend jaar maakt hij officieel zijn rentree op tv, na een jaar afwezigheid door een onderzoek naar zijn wangedrag bij De Wereld Draait Door.

Matthijs van Nieuwkerk weer terug op tv

Het afgelopen jaar heeft presentator Matthijs van Nieuwkerk flink in de schaduw geleefd. In november 2022 stopte hij namelijk bij zijn vorige werkgever BNNVARA, naar aanleiding van artikelen in de Volkskrant over de angstcultuur bij De Wereld Draait Door. Tientallen oud-medewerkers gaven destijds aan bij de Volkskrant, dat Matthijs regelmatig extreme woede-uitbarstingen had. Dit zorgde vervolgens voor een hoop stress, onveilige werksfeer en ook een burn-out bij tientallen mensen. De commissie-Van Rijn (Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen, OGCO) deed een onderzoek naar de werkcultuur bij de NPO, waarbij ook het gedrag van Matthijs werd meegenomen. Dit onderzoekt loopt momenteel nog. De resultaten worden namelijk pas eind januari 2024 verwacht.

Maar ondertussen verschijnt Matthijs dus wél weer terug in de tv-wereld. Alleen sluit hij ditmaal een contract, van vier jaar, bij RTL. Vanaf januari 2024 mag hij aan de slag voor de commerciële omroep.

Nieuwe kans bij RTL

Peter van der Vorst, Chief Content Officer van RTL, zegt "ontzettend blij te zijn" met de komst van Matthijs. "Matthijs is één van de meest getalenteerde tv-makers van Nederland," aldus Peter. Onder meer door zijn "oog en oor voor bijzondere talenten, muziek en ontwikkelingen in de samenleving" past hij volgens de Chief Content Officer goed bij de tv-omroep én kijkers van RTL. Volgens Peter is Matthijs wel klaar voor een nieuwe start. "Matthijs heeft een periode van reflectie achter de rug en zich daarover open en eerlijk uitgesproken in NRC," legt hij uit. "Nu ook de betrokkenen zijn gehoord en het onderzoek van de OGCO zo goed als klaar is, vinden wij dat Matthijs in het nieuwe jaar kan terugkeren op televisie."

Ook Matthijs zelf is natuurlijk blij, dat hij weer aan de slag mag. "De uitgestoken hand van RTL was hartelijk én direct zeer inhoudelijk," vertelt hij. "Ze wisten waarvoor ze me voor de komende jaren wilden vragen en ik kon me daar zeer goed in vinden."

Sinds de misstanden achter de schermen bij The Voice of Holland is de bewustwording in de mediawereld wel toegenomen, ook bij RTL Nederland. Begin dit jaar werden ze onderdeel van het zogenoemde Mediapact Respectvol Samenwerken, waar ook de NPO en Talpa Nederland zich bij hebben aangesloten. Dit pact staat onder meer voor het gesprek aangaan, dilemma's delen en van elkaar leren. Het heeft als doel om te zorgen voor een veilige werkomgeving in de mediawereld. Naast dit pact heeft Matthijs bij RTL ook een zogenoemd code of conduct getekend. Hier staat onder andere dat de omroep 'elke vorm van pestgedrag of discriminatie' ten strengste verbiedt. Bij het overtreden van de regels wordt meteen ingegrepen.

Wekelijks programma

Matthijs krijgt dus wel meteen al plannen voorgeschoteld van RTL. Zo is hij vanaf zondagavond 21 april 2024 bij RTL4 te zien met een wekelijkse actualiteitenprogramma vol muziek. Daarnaast wordt er ook gesproken over het maken van nieuwe tv-programma's voor RTL, maar ook voor streamingdienst Videoland. Een nieuw, dagelijks programma is daarbij "niet uitgesloten", vertelt Peter in een interview met NOS Radio 1 Journaal. "Kortom, we beginnen vanaf januari samen in volle vlucht aan een spiksplinternieuw avontuur. Ik heb het werk gemist," aldus Matthijs.

Lees ook: Huh? Betsie in Zeeman Confronteert beschuldigt volkszanger van stalken, maar is zélf de stalker