Mooi! Loes uit Het Perfecte Plaatje (weer) ontroerd door fotoshoot met jonge vluchteling uit Oekraïne

Media door Jennifer

Als iemand in Het Perfecte Plaatje vaak heeft gehuild, dan is dat Loes Haverkort wel. Zij heeft dit seizoen waarschijnlijk de meeste tranen laten stromen. De actrice raakt al gauw emotioneel en ook nu weer is het raak in de halve finale. Toevallig komt ze namelijk een jonge vluchteling uit Oekraïne tegen, waar zij én de kijkers erg door worden ontroerd. Natuurlijk zet ze het jongetje (en zijn vader) graag op de kiek. En dat leveren dan weer wel mooie plaatjes op.

Pas op: dit artikel bevat eventueel spoilers!

Halve finale van Het Perfecte Plaatje 2023

In Het Perfecte Plaatje is de halve finale aangebroken en daarvoor reizen de overgebleven kandidaten af naar Ierland. Quinty Misiedjan (27), Niek Roozen (26) en Loes Haverkort (42) zijn de drie halve finalisten, die nog kans maken op een plek in de finale. Eén van hen valt aan het einde van de aflevering, vlak voor de finale, nog net af. Maar wie dat is, is zeker niet meteen duidelijk. Na de eerste fotoshoot staan ze namelijk vrijwel gelijk: hun cijfers liggen dichtbij elkaar. Wel bungelt Loes onderaan de lijst, waardoor zij net wat meer prestatiedruk voelt.

Voor de tweede fotoshoot maken ze foto's met een verhaal. Hiervoor krijgen ze ondersteuning van jurylid en documentairefotograaf Cynthia Boll. Voor de fotoshoot krijgt elke kandidaat een thema uitgereikt. Quinty kiest als eerste voor 'liefde', Niek gaat voor 'hoop' en voor Loes blijft het thema 'geloof' over. Al is ze er wel blij mee. "Ik keek naar de kathedraal en dacht: O, dat zou vet zijn als we daar zouden fotograferen," vertelt ze voor de camera. "En toen pakte Quinty liefde en Niek hoop. En dacht ik: yes, ik heb geloof. Dank je wel!"

Fotoshoot met jonge vluchteling uit Oekraïne

Loes komt ook uit een katholieke familie, dus ze heeft persoonlijk ook wel iets met het thema 'geloof'. Al is ze zelf niet katholiek opgevoed. "Maar ik heb wel een soort eerbied," zegt ze, waarna toevallig de klokken luiden. Het lijkt een teken van boven: "Dank u! Ik heb eerbied!" Ze geeft aan, dat ze het liefst een jong kind fotografeert. Zo hoopt ze contrast te creëeren: een jong, hoopvol persoon in een oud gebouw. Toevallig ziet ze bij binnenkomst meteen een kleine jongen bij het altaar. "Ik denk meteen: dat jongetje moet ik hebben," reageert Loes. Het blijkt ook de perfecte hoofdpersoon voor een foto. Hij heeft namelijk een nogal bijzonder verhaal. David, het jongetje, is samen met zijn vader gevlucht uit Oekraïne. "We zijn hier vlak na het begin van de oorlog gekomen," vertelt de vader. Vervolgens zegt hij dat ze zo vaak mogelijk in de kerk komen. "Dat helpt," reageert Loes, waarop de vader beaamt: "Ja, zeker."

Loes (én kijkers) in tranen

De kleine jongen blijkt een goed model voor Loes. Hij luistert goed en poseert op de juiste manier. Al hoeft Loes eigenlijk weinig te doen voor een goede foto. "Hij keek mij aan en ik dacht echt: wauw. Daar gebeurt iets," reageert ze voor de camera. "Er zit een blik in zijn ogen, die ging gewoon dwars door de lens heen." Ze ziet aan zijn blik alleen al, dat hij iets heeft meegemaakt. Loes moet zich overigens inhouden om niet te huilen. Zodra de vader en zijn zoontje weg zijn, vliegen de tranen uit haar ogen. "Dit was wel heel bijzonder, hoor," zegt ze achteraf. "Ik moet heel even stoppen." Wanneer ze op de kerkbank neerploft, reageert ze: "Shitzooi." Ondertussen veegt ze de tranen uit haar ogen.

Niet alleen Loes is onder de indruk door haar fotoshoot, ook de jury ziet hoe mooi de foto is. Ook zij reageren op de blik van het jongetje. Ze wordt beloond met een nette 8,5. Dit opgetelt bij haar vorige cijfer, een 7,8, maakt haar één van de finalisten van Het Perfecte Plaatje 2023. Naast Loes gaat vervolgens ook Niek door naar de finale. Quinty moet helaas als laatste het tv-programma verlaten.

Al zijn de kijkers van Het Perfecte Plaatje wel blij met de finalisten Loes en Niek. Loes raakte met haar fotoshoot van de Oekraïense vluchteling niet alleen zichzelf en de jury, maar ook zeker de kijkers. Op socialmediakanaal X stromen de reacties binnen van mensen, die net als zij tranen in hun ogen hebben gekregen. Aww!

Lees ook: Kijkers Het Perfecte Plaatje worden niet blij van slopende BN'ers: "waarom moet alles kapot?"

Beeld: Screenshot uit 'Het Perfecte Plaatje' RTL / Videoland