Geschokte kijkers na bizarre ontknoping in Zeeman Confronteert: "dit is voer voor psychiaters"

Media door Jennifer

Tegenwoordig lijken steeds meer mensen gestalkt te worden. Het wordt ook wel makkelijker gemaakt dankzij social media. Gelukkig hebben we daar dan het tv-programma Zeeman Confronteert, waarin presentator Thijs Zeeman op jacht gaat naar de stalkers. Deze keer helpt hij Ton (53) uit de brand, die blijkbaar jarenlang gestalkt werd door zijn beste vriendin. Wow, wát?

Leren kennen via Tinder

Deze week maken we in het tv-programma Zeeman Confronteert: Stalkers kennis met de 53-jarige Ton, die de afgelopen twee jaar flink wat last heeft gehad van een stalker. In februari 2020 leerde hij ene Monique kennen via de datingapp Tinder. De twee appen een aantal weken met elkaar, waarna ze besluiten om af te spreken. Alleen komt Monique vervolgens nooit opdagen. Ton geeft niet direct op en probeert in totaal acht keer met haar op date te gaan. Helaas komt ze telkens niet naar de date, waardoor Ton besluit het contact te verbreken.

Stalker is overal

Alleen heeft hij daarna wel jarenlang last van Monique, die niet alleen hem, maar ook zijn naasten vervelende berichten en zelfs doodsbedreigingen stuurt. De bedreigingen gingen soms zelfs over kinderen. Heftig! "Ik word altijd in de gaten gehouden," vertelt Ton aan presentator Thijs Zeeman. "Iemand kijkt altijd over mijn schouder mee. Het is heel beangstigend."

Het telefoonnummer blokkeren van zijn stalker, helpt dus niet. De stalker verandert namelijk continu van nummer. Ondertussen laat de persoon Ton duidelijk zien, dat hij niet veilig is voor diegene. De stalker is overal en altijd in de buurt. Brr, creepy.

Beste vriendin Lonneke

Het duurt uiteindelijk zo'n anderhalf jaar, voordat de eerste grote doorbraak komt in het onderzoek van Thijs en zijn speurteam. Het onderzoek naar het IP-adres was niet makkelijk door de vele telefoonnummers, maar toch ontdekken ze op een gegeven moment dat het om niemand minder dan Tons beste vriendin (en ex) Lonneke gaat. Wát? Hier schrikt Ton wel even van. "Ik laat haar al jaren toe in mijn huis," vertelt hij. "Ik voel me heel erg genaaid." Zeer begrijpelijk natuurlijk.

Verbazingwekkende ontknoping

Nadat Thijs en zijn team genoeg bewijzen hebben verzameld om Lonneke te ontmaskeren als stalker, spreken ze iets af voor de confrontatie. Lonneke spreekt zogenaamd af met haar beste vriend, maar natuurlijk is dat vervolgens Thijs. Zodra hij haar tijdens de confrontatie zegt, dat ze een stalker is, ontkent ze in eerste instantie alles. Alleen kan ze uiteindelijk toch niet anders dan toegeven. Lonneke wilde graag meer dan alleen vrienden zijn met Ton. Ze vroeg zich af of dat er nog in zat. Ze had nooit kwade bedoelingen. "Het is echt gewoon hevig uit de hand gelopen," vertelt ze.

Inmiddels heeft Ton Lonneke ook vergeven, die haar stalkgedrag heeft bekend bij de politie. Zij is nu in afwachting van het Openbaar Ministerie, of ze haar gaan vervolgen. Ton is vooral blij dat het is opgelost. Al was hij wel minder blij met het resultaat. Grote kans dat Lonneke in ieder geval dus geen kans meer maakt bij hem. Presentator Thijs hoopt wel dat ze goede hulp krijgt voor zichzelf, iets wat de tv-kijkers ook hopen:

Lees ook: Rafaela wordt gestalkt door haar ex: "ik maak je dood"