Kijkers in shock door bizarre aflevering van ‘Zeeman confronteert stalkers’

Media door Elsemieke

In de reeks van ‘Zeeman Confronteert: Stalkers’ schiet Thijs Zeeman (40) radeloze slachtoffers van stalking te hulp. Ieder jaar krijgen zo’n tienduizenden Nederlanders te maken met langdurig stalken. In de nieuwste aflevering draait het om de 31-jarige Cato, die al vier jaar wordt gestalkt.

Bizarre aflevering van ‘Zeeman confronteert stalkers’

Cato van 31 wordt al vier jaar gestalkt en daarom heeft ze zich aangemeld bij 'Zeeman Confronteert'. Ze denkt dat de stalker een voormalig patiënt van haar uit de psychiatrie is. Nadat ze door deze Berry haar baan kwijt is geraakt, is ze ook nog eens verhuisd. In 2014 liet ze stage in de psychiatrie en bereidde hier medicijnen voor de patiënten voor. Berry vloog haar tijdens het maken van de medicijnen aan, maar gelukkig hielpen haar collega's Cato. Sindsdien is het voorbij met de rust. "Het is doodeng", zegt ze over de heftige situatie. Berry laat haar namelijk nog steeds niet met rust, ook niet nu ze is verhuisd en van baan is veranderd.

Incognito in de val gelopen

Berry is al eens veroordeeld, maar toch gaat hij door met de reeks doodsbedreigingen, seksuele en racistische uitspraken aan Cato's adres. Toch krijgt de aflevering ineens een hele andere wending wanneer blijkt dat Cato een aantal dingen heeft achtergehouden. Het team volgt Cato incognito en bedenkt een aantal listen om te checken of Cato wel de waarheid vertelt over haar stalking, waar Cato met open ogen intrapt. Berry kan haar niet klemgereden hebben, want hij heeft geen rijbewijs en geen auto. Ook blijkt tijdens de observaties dat Berry nooit in Cato’s buurt komt. Het team plaatst een nep-advertentie van Berry op Marktplaats met daarbij een eigen telefoonnummer en stuurt het naar Cato. 

Confrontatie met Cato

Thijs moet lang doorvragen, maar uiteindelijk geeft Cato het toe: zíj is degene die zichzelf al jaren stalkt, terwijl zij een psychiatrisch patiënt ervoor laat opdraaien. “Je weet het: dit is heftig, hè?” vraagt Thijs haar, “dit is strafbaar!” “Het is gewoon een rommel”, zegt Cato. "Je hebt de boel flink op stelten gezet, je hebt je voorgedaan als Berry." Uiteindelijk geeft de geschrokken Cato wel toe dat ze zélf de smsjes heeft verstuurd. Cato uit haar schaamte en spijt en geeft later in de uitzending aan psychische hulp te krijgen. Op Twitter uiten mensen hun ongenoegen over de aflevering.

 

Foto: RTL

Lees ook: Zo ontgrendel je een winkelkar zonder een muntje te gebruiken