Interview: Katie Melua

Media door Anneke
Katie Melua heeft de reputatie van een lieftallige twintiger met een betoverende glimlach. Ondanks dat ze al miljoenen albums verkocht heeft zijn sterallures haar vreemd. Katie is en blijft die sympathieke girl next door. "Ik blijf altijd mezelf, wat er ook gebeurt," vertelt ze tijdens ons interview. "Ik ben nooit op zoek geweest naar glitter & glamour of al die celebfeestjes die bij een succesvolle carrière horen. Het enige wat ik vanaf het begin al wilde, was een toekomst in de muziek en die heb ik gekregen. Daar ben ik iedere dag weer dankbaar voor."

Katie Melua is pas 25 en heeft al vier succesalbums op haar naam staan. Er zijn er niet veel die haar dat nadoen. "Ik ben nog jong ja, maar toch is het heel geleidelijk gegaan met mijn carrière. Vroeger zong ik altijd nummers van anderen, maar tegenwoordig schrijf ik veel zelf. Toch heb ik nooit een liedje opgenomen waar ik geen bepaald gevoel bij had. Een nummer moet je na aan het hart liggen, het moet je beroeren. Daarom zeg ik ook dat al mijn liedjes speciaal zijn. Al moet ik je wel eerlijk zeggen dat ik er wel eens tegenop zie om voor de zoveelste keer Nine Million Bicycles te zingen omdat het publiek dat van me verwacht. Daarom probeer ik het nummer ook steeds een ander arrangement te geven zodat het toch altijd weer een beetje spannend blijft."

Voor haar laatste album The House is Katie Melua op zoek gegaan naar een nieuwe sound. Daarvoor heeft ze de hulp ingeroepen van producer William Orbit: een man die we vooral kennen van zijn electronische- en houseprojecten. Een dance album? "Nee, beslist niet. Het is nog steeds de akoestische Katie die je hoort, maar dan wel aangevuld met wat elektronische 'touch'. Ik ben zelf heel blij met het resultaat. Er zit gewoon een beetje meer extra spanning in," aldus de sympathieke Katie, die voor geen enkele paparazzo interessant is omdat ze niet bepaald een voor hen interessant leven heeft. "Gelukkig maar, want zo kan ik tenminste nog ongemerkt over straat. En op die celebparty's zul je mij niet snel tegenkomen, want daar heb ik echt een gruwelijke hekel aan."

Katie woont al jaren in Londen. Toch bezoekt ze haar geboorteland Georgië vaak genoeg. "Ik ga er zo nu en dan een weekje naartoe om mijn grootouders te zien. Daar trakteren ze me op van die overheerlijke Georgische pancakes... om je vingers bij af te likken! Die mis ik echt wanneer ik in Londen ben." Katie Melua is verslaafd aan reizen. Ze vindt dat het leukste van het artiestenvak, naast het optreden. "Ik heb in mijn leven al zo veel interessante mensen ontmoet. Iedere keer als ik in een vliegtuig stap of lang op een vliegveld moet wachten, begin ik zo een praatje met degene die naast me zit. Laatst zat ik gewoon urenlang te praten met een onbekende vrouw. Ze wist niet eens wie ik was en ik wist ook niets van haar. Zo hebben we zomaar fragmenten uit onze levens gedeeld om daarna weer voorgoed afscheid te nemen. Als ik zo terugkijk heeft mijn carrière me heel veel bijzondere dingen gegeven. Ik zou dit leven echt voor geen goud meer willen missen."

The House
Katie Melua
EAN: 0802987021227
Prijs: 14,99