Rafaela wordt gestalkt door haar ex: "ik maak je dood"

Media door Elsemieke

In de reeks van ‘Zeeman Confronteert: Stalkers’ schiet Thijs Zeeman (40) radeloze slachtoffers van stalking te hulp. Ieder jaar krijgen zo’n tienduizenden Nederlanders te maken met langdurig stalken. In de nieuwste aflevering draait het om de 29-jarige Rafaela, die gestalkt wordt door haar ex. 

Rafaela wordt gestalkt door haar ex: "ik maak je dood"

Maarten, de ex van Rafaela, overlaadt haar met belletjes en sms’jes en steekt zelfs haar auto in brand. Hij heeft een contact- en locatieverbod, maar daar houdt hij zich zeker niet aan. De twee leren elkaar kennen tijdens het uitgaan. Na drie maanden trekt hij bij haar in, maar al gauw begint hij haar dingen te verbieden. “Hij is heel bezitterig en jaloers”, zegt Rafaela. Steeds gaat het aan en uit. Als Rafaela zwanger raakt gaat het helemaal mis. De pregnancy heeft alleen geen invloed op het gedrag van Maarten. “Drie maanden na mijn zwangerschap had hij me gekneusde ribben geslagen”.

Auto in de brand

Rafaela wordt dusdanig in de gaten gehouden dat met Thijs Zeeman afspreken bijna onmogelijk is: “Hij is echt obsessief, zo kun je wel stellen.” Maarten, de ex van Rafaela, houdt haar niet alleen in de gaten. Hij overlaadt haar ook met belletjes en sms’jes en steekt zelfs haar auto in brand. Hij heeft een contact- en locatieverbod, maar daar houdt hij zich niet aan. De twee leren elkaar kennen als Rafaela 23 jaar is, tijdens het uitgaan. Na drie maanden trekt hij onverwachts bij haar in en al gauw begint hij haar dingen te verbieden. “Hij is heel bezitterig en jaloers”, aldus Rafaela. Steeds gaat het aan en uit. Als Rafaela zwanger raakt vraagt ze zich af: Wil ik wel een kind van hem? De zwangerschap heeft geen invloed op het gedrag van Maarten. “Drie maanden na mijn zwangerschap had hij me gekneusde ribben geslagen”.

In de cel

Maarten brengt niet alleen Rafaela in gevaar, ook hun zoontje zit in een lastig parket. Maarten deed zelfs een drugsdeal terwijl hun zoontje in de auto zat. “Ook al zeg ik: ‘schatje mama is niet bang’, hij weet het toch”. De verborgen camera van het team van Thijs Zeeman neemt alles op. “Ik maak je dood. We gaan praten of het is nu klaar, kies maar”. Door dit belandt Maarten in de cel, maar zelfs vanuit de gevangenis laat hij haar niet met rust.

In therapie

Als Maarten na twee maanden vrijkomt stopt het gedrag niet. Hij gaat gewoon door met het lastigvallen van Rafaela en haar familie. Na een aantal pogingen om hem te spreken te krijgen besluit Thijs Zeeman met Maartens moeder te gaan praten, die hem naar therapie beloofd te sturen. Kort daarna belt Maarten met Zeeman, maar al gauw hangt hij weer op. Uiteindelijk kan Rafaela opgelucht ademhalen, de stalking is gestopt. “Ik heb eindelijk mijn leven weer terug en daar ben ik superblij om”.

Lees ook: Kijkers in shock door bizarre aflevering van ‘Zeeman confronteert stalkers’