Huh? Betsie in Zeeman Confronteert beschuldigt volkszanger van stalken, maar is zélf de stalker

Media door Jennifer

Fans gaan meestal op een normale manier te werk. Alleen wordt iemand soms ook iets té obsessief, zoals bij Betsie het geval is. In de nieuwste aflevering van Zeeman Confronteert krijgt presentator Thijs Zeeman een bizarre zaak voor zich. In eerste instantie meldt fan Betsie zich aan, omdat ze wordt gestalkt door volkszanger Martin Dams. Alleen wat blijkt nu? Zij is niet het slachtoffer, maar juist de stalker. Wacht, wát?

Betsie en zanger Martin Dams in Zeeman Confronteert

In Zeeman Confronteert maakt presentator Thijs Zeeman deze keer kennis met de 56-jarige Betsie uit Groningen. Zij komt met het verhaal, dat ze wordt gestalkt door volkszanger Martin Dams (53) uit Overijssel. Eerst wordt ze fan van de artiest, waarna ze volgens haar een heel innige vriendschap ontstaat. Maar vervolgens slaat dat over in stalkgedrag vanuit hem, aldus Betsie. De ommezwaai ontstaat zodra Martin haar verwijderd van Facebook. Daarna wordt ze plotseling toegevoegd door een jongeman, waar ze vervolgens Martin aan koppelt. Volgens haar zoekt hij via deze stiekeme weg contact met haar. Volgens Betsie hebben zij namelijk een relatie. Alleen heeft Martin ondertussen ook met een andere vrouw, dat volgens Betsie de 'buitenvrouw' is.

Echter zit het verhaal volgens volkszanger Martin heel anders in elkaar. Zo komt hij toevallig ook bij Thijs met een verhaal, maar daarin komt Betsie op een andere manier naar voren. Wat blijkt? Betsie is niet het slachtoffer van stalkgedrag, maar ze is zelf de stalker. Huh?

'Slachtoffer' blijkt stalker

Gedurende zijn onderzoek ontdekt Thijs, dat 'slachtoffer' Betsie eigenlijk zelf de stalker is. Martin vertelt aan Thijs, dat hij haar in 2015 heeft ontmoet. Op dat moment werkt ze achter een marktkraam tijdens een optreden van hem en zijn toenmalige band. Ze gaan op de foto en zo ontstaat het contact. Sindsdien is ze niet meer weggegaan uit zijn leven. Al verloopt het contact in eerste instantie leuk en normaal, maar op een gegeven moment krijgt ze dus waanideeën. Dat is het moment, waar ze denkt een relatie te hebben met hem.

Maar eigenlijk heeft Martin gewoon een vrouw en kinderen. Alleen denkt Betsie dat Martin vreemd gaat met deze vrouw. Hij heeft toch iets met haar? Op een gegeven moment maakt ze het vervolgens wel erg bont en benadert ze radiostations. Aan hen vertelt ze dat sommige liedjes over haar gaan. Daarnaast zou hij soms tijdens optredens "vulgaire bewegingen" maken richting haar, zoals een 'masturbeer' handgebaar.

Brief naar zijn huis

Het wordt echter pas echt eng, zodra Betsie een brief stuurt naar het huis van Martin en zijn vrouw. De envelop zit vol lippenkusjes en de brief is volgestrooid met glitters: het is duidelijk van Betsie. In de brief reageert ze een beetje teleurgesteld naar aanleiding van een optreden. "Het was not done dat ik andere mensen wel aandacht gaf en haar niet," leest hij in de brief. Naar eigen zeggen kreeg ze hier een zenuwinzinking door, waarna ze eerder naar huis ging. Vervolgens komt hij ook nog een uiltje tegen met wel iets heel bizars. Aan de binnenkant zit een klein uiltje en natuurlijk hoort daar een boodschap bij. Volgens Betsie is dat iets, wat zij binnenkort samen hebben. OMG? Ze dacht dus dat zij en Martin een kind zouden krijgen. Heftig!

In een waan

Volgens forensisch psycholoog Eric Blaauw is Betsie overigens niet 'ziek'. "Het is een waan," legt hij uit. "Mensen denken niet helemaal juist." Volgens hem zijn waanstalkers niet de gevaarlijkste stalkers, maar: "Ze zijn ook zeker niet ongevaarlijk." Het is dus wel belangrijk, dat ze hulp krijgt.

Hier komt Thijs om de hoek kijken. Hij vertelt haar om deze reden de waarheid, zodat ze niet doorgaat met onbewust stalken. Hij begint bij het zogenaamde account van Martin: het account van de jongeman. "Wij hebben 100 procent vast kunnen stellen, dat degene achter dit account niet Martin is," zegt hij dan. Het is een nepaccount; een troll. Vervolgens vertelt hij haar, dat ze hem dus vals beschuldigd. "Er is maar één iemand in deze ruimte die stalkingsgedrag vertoont en dat ben jij," zegt hij eerlijk. "En dat zeg ik niet om je pijn te doen, maar om je wakker te schudden."

Hulp zoeken

Betsie luistert aandachtig naar Thijs en is duidelijk in shock. Ze zag destijds niet in, dat het sturen van een cadeautje eng kan zijn. Ze is wel even in de war. Ze heeft zich natuurlijk voor een andere reden aangemeld bij Thijs: om van Martin af te komen. Ze wil zich focussen op haar eigen gezin. En nu ineens is het verhaal in haar hoofd omgedraaid. Al voelt het wel als een "soort bevrijding", dat ze dit allemaal weet nu. Ze vindt het inmiddels ook erg voor Martin en zijn gezin. Ze belooft hem niet meer lastig te vallen. Daarnaast gaat ze hulp zoeken voor haar waanideeën.

Lees ook: Kijkers in shock door bizarre aflevering van ‘Zeeman confronteert stalkers’

Beeld: Screenshot uit 'Zeeman Confronteert' RTL / Videoland