CD: Taylor Swift - Speak Now

Media door Roosmarijn

Taylor Swift is één van de artiesten die countrymuziek een nieuw leven inblies. De Amerikaanse zangeres groeide in korte tijd uit een heel populaire zangeres met een geheel eigen geluid. Ze veroverde Nederland met de single Love Story, die hier een grote hit werd. Maar Taylor werd misschien nog wel het meest bekend door het incidentje met Kanye West op de MTV Video Music Awards in 2009, toen de rapper zonder pardon de microfoon uit de handen van de zangeres rukte en met zijn bijdehante commentaar Taylors dankwoord verstoorde.

Inmiddels is dit het derde album voor de Amerikaanse zangeres, dat heel toepasselijk Speak Now heet, want: Taylor heeft wel het één en ander te zeggen. Neem bijvoorbeeld het nummer Innocent, waarmee ze 'iemand' (waarmee ze op Kanye doelt) wil vergeven voor wat hij tegen de wereld verkondigde. Ook het nummer Back To December en tevens de tweede single van dit album, is een bijzonder nummer. Het liedje gaat over haar relatie met Taylor Lautner, met wie ze samen was tot... je raadt het vast al: december 2009. Het is een gevoelig en romantisch nummer, waarvan de tekst heel persoonlijk is. Het moge duidelijk zijn: Taylor weet haar gedachtes goed onder woorden te brengen. Vanaf jongs af aan schrijft de zangeres al haar liedjes zelf. En binnen het countrygenre weet ze erg goed te variëren met haar nummers. Het nummer Mean heeft echt de typische countrysound inclusief de 'countrysnik'. Sparks Fly is zeker weten één van de beste nummers. Net als het liedje Mine, is het een vrolijk popnummer met een opzwepend tempo.


Toch staan er ook wat stoerdere nummers op: Story Of Us is een lekker, rockachtig uptempo liedje. En dat is wel een fijne afwisseling, want daarmee bewijst Taylor dat ze meerdere stijlen aankan. Dat is waarschijnlijk ook haar kracht, denk ik. Op deze manier spreekt haar muziek een groter publiek aan. Toch heb je door de zelfgeschreven, persoonlijke teksten, niet het idee dat je naar een kant-en-klare voorgeproduceerde cd zit te luisteren. Better Than Revenge is ook een stoer nummer met een pittige tekst. Het liedje Haunted doet me een beetje denken aan de stijl van Avril Lavigne. Je hoort veel elektrische gitaren, pianomuziek en een orkest die de spanning een beetje opbouwt. Het album sluit af met twee rustige, romantische nummers Last Kiss en Long Live. Dat is wat het meeste bij Taylors stijl past: rustig, een tikje dromerige liedjes, een fijne mix van popmuziek en country.

Speak Now is een fijne plaat om naar te luisteren. Ideaal om grijs te draaien in je auto of gewoon om van te genieten op een vrije zondagmiddag.

Speak Now
Taylor Swift
EAN: 0602527493947
Prijs: 17,99