Boos geworden op je partner? Zo maak je het weer goed

Relaties door Maya Luz

Stel, je hebt ruzie gehad met je partner. Emoties liepen hoog op en je hebt dingen gezegd die je eigenlijk helemaal niet wilde zeggen. Je voelt je er enorm schuldig over en wil het goedmaken met je partner. Zo pak je dat aan.

Lees ook: Zo ontdek je wat jouw relatie dealbreakers zijn

Geef jezelf de tijd om af te koelen

Als je net flink door het lint bent gegaan, is de kans groot dat je je nu even niet jezelf voelt. Wat de reden ook was, je boosheid is ergens door getriggerd en hierdoor verlies je de kracht om rustig te reageren en rationeel te denken. Wanneer je je realiseert dat je misschien onnodig boos bent geworden, is het goed om jezelf eerst even te kalmeren. Ga even lopen, ga even liggen, haal even diep adem of speel wat rustgevende muziek. Sommige mensen zullen binnen een minuutje of tien weer gekalmeerd zijn, anderen doen er wat langer over. Neem zo veel tijd als je nodig hebt. Je kunt als je echt weer rustig bent pas verder met de situatie herstellen.

Reflecteer op wat er zojuist is gebeurd

Zodra je rustig bent, is het goed om even stil te staan bij wat er precies is gebeurd. Wat heeft ervoor gezorgd dat je zo boos werd en reageerde op een manier die voor jou niet oké voelt? Vraag aan jezelf wat de onderliggende oorzaak was. Identificeer ook de specifieke emoties die je voelde: woede, verdriet, teleurstelling of misschien zelfs angst. Bedenk wat die gevoelens triggerde. Misschien zei je partner iets dat niet lekker viel, of je bent erg vermoeid en jullie hadden een discussie die jullie al vaker hebben gevoerd. Neem even goed de tijd om te reflecteren op waarom je zo boos werd. Zo kun je ook beter nadenken over mogelijke oplossingen en manieren om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

Bied je excuses aan en wees specifiek

Wanneer je begrijpt waarom je reageerde op de manier waarop je reageerde, kun je je verantwoordelijkheid hiervoor nemen en sorry zeggen. Nodig je partner uit om in gesprek te gaan over wat er is gebeurd, maar laat hen ook echt de beslissende factor zijn. Vraag ze of ze ervoor openstaan om in gesprek te gaan. Het kan zijn dat ze nee zeggen omdat ze zelf ook nog wat verwerkingstijd nodig hebben. Respecteer dit en geef ze de tijd.

Gaan jullie in gesprek? Begin dan door aan te geven dat je je bewust bent van het feit dat je onjuist hebt gehandeld uit boosheid. Leg vervolgens uit waar de reactie vandaan kwam. Je kunt ook delen hoe je van plan bent om dit soort reacties in de toekomst te voorkomen. Laat duidelijk aan je partner merken dat je gemotiveerd bent om de verandering echt te maken. Geef je partner tot slot ook de mogelijkheid om te uiten hoe zij zich voelen over de situatie. Hierdoor voelt je partner zich hopelijk ook gehoord en begrepen en kunnen jullie het samen achter jullie laten.

Lees ook: Langeafstandsrelatie? Zo hou je het gezond en leuk