Langeafstandsrelatie? Zo hou je het gezond en leuk

Relaties door Maya Luz

Stel, je bent iemand tegengekomen in het buitenland (of aan de andere kant van het land) en je bent opslag verliefd geworden. Zodra je weer naar huis moet realiseer je je dat dit meer is dan een vakantie vlam, dus jullie gaan een langeafstandsrelatie aan. Dit soort relaties werken net even anders dan andere relaties. Dit is hoe je het gezond en leuk houdt.

Lees ook: Heeft je partner tegen je gelogen? Zo leer je ze weer vertrouwen

Maak tijd vrij voor elkaar

Ook als jullie elkaar fysiek niet kunnen zien, is het goed om tijd voor elkaar vrij te maken. Plan bijvoorbeeld momenten in om te videobellen. Dit hoeft natuurlijk niet per se dagelijks te gebeuren, maar door dit soort momenten in te plannen, laten jullie aan elkaar merken dat jullie relatie een prioriteit is. Jullie kunnen het videobellen leuk maken door bijvoorbeeld samen te eten of door tegelijk dezelfde film te kijken. Hierdoor kunnen jullie toch nog date nights hebben, ook al is je partner ver weg. (En vergeet geen tijd vrij te maken voor wat intieme activiteiten op afstand.)

Wees open en eerlijk

Lange afstandsrelaties zijn niet makkelijk en het is goed om hier open en eerlijk over te zijn tegen je partner. Zij ervaren hoogstwaarschijnlijk veel van dezelfde gevoelens die jij ook hebt. Hier open over praten kan jullie relatie versterken en het vertrouwen vergroten. Zeg het eerlijk tegen je partner wanneer je hen mist of wanneer je misschien wat jaloezie ervaart. Wees ook duidelijk over eventuele grenzen en regels die je op wil stellen in de tijd dat jullie elkaar in zien. Als jullie allebei duidelijk zijn over jullie verwachtingen is de kans groter dat jullie elkaar niet onbedoeld teleurstellen.

Plan vooruit

Bij langeafstandsrelaties is vooruitplannen een must. Je kunt plannen wanneer jullie elkaar weer gaan zien en wat jullie dan allemaal gaan doen. Op deze manier hebben jullie iets om naartoe te leven, om samen naar uit te kijken. Als jullie elkaar lang niet zien, kunnen jullie last krijgen van een nogal uitzichtloos gevoel. Door alvast plannen te maken is er altijd licht aan het einde van de tunnel. Onthoud ook dat een langeafstandsrelatie, nooit voor altijd een langeafstandsrelatie blijft.

Laat de ander merken dat je aan ze denkt

In een relatie is het belangrijk om aan elkaar te laten merken dat je om elkaar geeft. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals ze knuffelen of door een klusje uit handen te nemen. In een langeafstandsrelatie gaat dit niet hetzelfde. Op afstand moet je een beetje creatief zijn. Stuur ze bijvoorbeeld een foto van iets dat je zag wat je aan ze deed denken. Of stuur ze een leuk liedje door dat je hoorde op de radio. Zo kun je aan je partner laten merken dat je aan ze denkt, ook als ze er niet fysiek zijn.

Neem ook tijd voor jezelf

In langeafstandsrelaties kan je soms een beetje needy worden. Je krijgt extra veel behoefte aan validatie van je partner en dat is op zich niet gek. Maar voor beide partijen kan dit soms een beetje overweldigend en benauwend voelen. Wees daarom ook lief voor jezelf en neem af en toe een momentje voor jezelf. Laat je partner weten dat je even behoefte hebt aan me-time en daardoor even niet reageert op appjes. Laat duidelijk weten dat dit niet komt doordat ze iets verkeerd hebben gedaan. In iedere relatie is tijd voor jezelf belangrijk, dat geldt dus ook voor relaties op afstand.

Lees ook: Deze psychotherapeut onthult waarom we in 2024 orgasmes als 'prioriteit' moeten zien